Oldal kiválasztása

Nemrégiben Edina kérte tőlem, hogy készítsek többféle témában fekete-fehér feladatlapokat, amelyeket az óvodai munkája során tud használni. Az őszi időszakra való tekintettel most elsőként faleveles feladatlapok készültek, amelyeket elsősorban az 5-7 éves korosztálynak ajánlok.

 

 

Mire jók a feladatlapok?

 

A feladatlapokat elsősorban az előzőleg megszerzett ismeretek összegzésére használhatjuk, ill. arra, hogy az egyes képességek – például: számlálás, azonosságok, különbözőségek megkeresése, vonalvezetés – még jobban előtérbe kerüljenek.

A feladatlapokat azért ajánlom az 5-7 éveseknek, mert ők már képesek a papír-ceruza alapú feladatmegoldásra, tudnak vonalat húzni, bekarikázni, színezni viszonylag kisebb képeket is.

 

Hogyan tanulnak az óvodások?

 

Óvodás életkorban a gyerekeknek mindenféle ismeretet elsősorban a valódi tapasztalatok során kell megszerezniük – ide tartozik a számukra nélkülözhetetlen játék, a mozgás, alkotás, és sokféle egyéb tevékenység. Ilyenkor ugyanis a gyerekek minden érzékszervükkel, egész testükkel, egész lényükkel fogadják be az ismereteket.

Ősszel például a sok-sok séta, kirándulás az őszi természetben, a falevél kupacban való ugrálás, a levelek gereblyézése, a falevelekből való alkotás stb. lesz a segítségükre abban, hogy megismerjék, milyenek is az őszi fák, milyen sokfélék az azokról lehulló levelek. Eközben megfigyelik, megismerik a sokféle színt, formát, érzik a tapintását, illatát is. Miután sok-sok ilyen tapasztalatot szereztek, később már képeken, mesekönyvekben is fel fogják ismerni az őszi évszakot, hiszen vissza tudnak emlékezni a saját tapasztalataikra.

A valódi tapasztalatokat sosem hagyhatjuk ki! Utána következhetnek az egyes képességeket előtérbe helyező játékok, mint például az őszi gyümölcsökkel és falevelekkel való számlálás:

 

 

Végül pedig – ha már tárgyak, képek rakosgatásával is meg tudják oldani az adott feladatot – például: tegyél öt gyümölcsöt a kosárba! – jöhetnek a papír-ceruza alapú feladatok is. Ehhez szükséges az is, hogy a ceruzát megfelelően tudják használni a gyerekek.

 

Milyen típusú feladatokat találsz az oldalakon?

 

 

 

Vizuális észlelés fejlesztése

 

Az ilyen típusú feladatoknál például fel kell ismerni az egyforma leveleket, észre kell venni az apró eltéréseket, ki kell választani egy bizonyos falevelet a többi közül.

Ezzel a sokféle feladattal a szemükkel való pontos észlelést gyakorolják a gyerekek, amely a segítségükre lesz a betűk felismerésekor is. Hiszen az egyes betűk között is nagyon gyakran csak kis eltérések láthatók – gondolj csak például: a ” d-b”, vagy az “o-ö” betűkre!

Számlálás

 

Ebben a feladatgyűjteményben viszonylag sok lett a számlálást segítő feladatlap. Amellett, hogy az egyes faleveleket meg kell számlálniuk, egyes oldalakon az “ugyanannyi” fogalmát is gyakorolhatják a gyerekek. Például: ugyanannyi karikát kell beszínezni, amennyi almát visz a süni-, vagy amennyi pöttyöt látnak a sor elején; ugyanannyi falevelet kell rajzolni a fára, amennyi a mellette lévő fán látható.

Néhány feladatlap esetén a “kettő”, ill. a “három” mennyiség kerül előtérbe – “Színezd ki, ahol kettő falevelet látsz!”, “Karikázd be kettesével-, hármasával!”

Egy-egy feladatlapon a bal-jobb irányok, a vonalvezetés és a kisebb-nagyobb méretek is előkerülnek. Összesen 16 oldalt tudsz letölteni.

Őszi feladatlapokat az Erdei állatos feladatlapok között is találsz!

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.