Oldal kiválasztása

Nemrégiben a Játéktár tagjaként Edina fordult hozzám egy kéréssel: 3 évesnél fiatalabb gyerekek számára szeretett volna nagyobb méretű őszi gyümölcsöket és kosárkákat, amelyek segítségével a gyerekek válogatni tudják azokat szín és fajta szerint. Elkészítettem a gyümölcsöket, de kicsit továbbgondolva tettem mellé néhány őszi falevelet és termést is (gesztenyét, makkot), mivel ez most aktuális. Remélem sokan fel tudjátok majd használni! Néhány ötletet láthattok hozzá a leírásban és a képeken!

Először jöjjenek tehát a gyümölcsök, amelyekből három féle van: alma, körte és szőlő, mindegyik több színben. A képen látható tálból kettő fér egy A/4 oldalra, az almák kicsit nagyobbak, mint 7 cm, tehát tényleg nagy méretűek.

 

nagyméretű őszi gyümölcsök

 

Mindegyik színhez készült megfelelő tál, így tudják szín szerint válogatni a gyerekek a gyümölcsöket. Edina kérése szerint a gyümölcsöket is rátettem a tálkákra, így fajtánként is szét tudják azokat válogatni a gyerekek.

 

letölthető őszi gyümölcsök

 

 

Készült egy kosár is, amelyen nem szerepelnek sem színek, sem gyümölcsök, viszont vannak mellé pöttyös és számjegyes korongok. Így azoknak megfelelően a gyerekek el tudnak helyezni a kosárban többféle gyümölcsöt is. A pöttyök – mint a dobókockán – 6-ig szerepelnek. Az ennél nagyobb számoknál használhattok két korongot: például a 8 esetén az 5 és a 3 pöttyöst.

 

 

őszi gyümölcsök letölthető

 

 

Ezen a képen a szőlőket is láthatjátok, amelyekből zöld és lila színű készült. Először érdemes laminálni az egész oldalt, azután kivágni a gyümölcsöket, így a vékonyabb részeket is könnyű kivágni, nem fog elszakadni. Nagyobb gyerekekre gondolva készítettem számjegyes korongokat is. A számjegyeket 1-10-ig találjátok meg.

 

Letölthető őszi gyümölcsök

 

 

A gyümölcsök mellé gesztenyét és makkot készítettem, így ezeket is lehet használni a számláláshoz.

 

őszi termések letölthető

 

 

mindegyik gyümölcsöt és a gesztenyét, makkot is felhasználhatjátok sorozatalkotáshoz is. Ilyenkor érdemes mindig az egyszerű sorozatoktól indulni, mint például a képen is látható: egy makk – egy gesztenye. Ha ez már megy, akkor érdemes nehezíteni: két makk – két gesztenye;  vagy: két makk – egy gesztenye…stb.

 

őszi termések letölthető játék

 

Sorozatokat ráadásul a falevelekből is tudtok alkotni, hiszen azokból is készült kicsi-nagy, és többféle színű, fajtájú is.

 

Letölthető őszi falevelek

 

 

A faleveleknél a kisebb méretűből 6 db van egy A/4 oldalon, a közepesből 4 db, a legnagyobból pedig 2 fért egy oldalra. Így tényleg könnyű őket nem csak elkészíteni, hanem megfogni és használni is.

 

Nyomtatható falevelek

 

A formák elég egyszerűek, nem nehéz kivágni még a legkisebb méretet sem.

Őszi falevelek nyomtatható

 

Remélem, hasznosnak találtátok az ötletet! Nekem eszembe jutott még, hogy ugyanilyen nagy méretben zöldségeket is készítek, illetve Edina még ruhadarabokat kért, amelyeket szintén tudnak majd válogatni a gyerekekkel évszakok szerint. Ezeket egy későbbi bejegyzésben fogom közzétenni.

Ezeket az oldalakat a Játéktár tagjaként tudod letölteni.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.