A tavasz beköszöntésével napról napra láthatjuk a természetben végbemenő folyamatos változást.

Kibújnak a kiskertekben az első tavaszi virágok hajtásai, megjelennek a rügyek a fákon, kizöldül és dúsabb lesz a fű, egyre több kis élőlény bújik elő a téli rejtekhelyéről: hangyák, bogarak, pillangók, katicák. Ha minden nap figyelemmel kísérjük a környezetünket, folyamatosan láthatjuk, hogyan növekednek, fejlődnek a növények, hogyan népesül be apró állatokkal a környezetünk.

Ha segítünk a gyerekeknek abban, hogy a természettel minél szorosabb összhangban élve megfigyelhessék, megtapasztalhassák a növény- és, állatvilág változásait, nagyon fontos ismeretekkel fognak gazdagodni: magát az élet körforgását ismerik meg, amely a folyamatos növekedés, változás, majd elmúlás és újjászületés folyamatát jelenti.

 

Milyen egyszerű lehetőségeink van erre?

 

Márciusban már elkezdődhet a vetegetés a kiskertekben, amelybe a gyerekek is besegíthetnek. Kaphatnak egy saját kis részt a konyhakertben, ahová viszonylag gyorsan növő retek, borsó kerülhet, amit ők gondoznak és szüretelnek majd le. A termés betakarítása után segíthetnek az elszáradt növények kiszedésében és együtt a komposztba tehetjük, hogy onnét majd újra a talajba kerüljenek.

Ültethetünk virágpalántákat, amelyek hétről-hétre egyre dúsabbak lesznek, egyre több virágot hoznak. A virágzási idő után, vagy ősszel az első fagyok idején a földből kihúzott egynyári virágtövek szintén a komposztot gazdagíthatják. A virágok magjait is begyűjthetjük, hogy következő tavasszal újra legyen mit elvetni.

 

 

 

A gyerekek számára nagyon nagy élmény követni a pici állatkölykök növekedését is. Életre szóló élmény lehet a számukra a kiscica-, kiskutya születés, vagy a befogadott kis állatkölykök felnevelése.

Mindezeket a tapasztalatokat aztán feleleveníthetjük, megerősíthetjük akár játékok segítségével is.

 

Növények fejlődése

 

Ha már megtapasztaltátok, hogyan lesz a kis magból palánta, majd virág, biztosan sikerül sorrendbe rakni a virág növekedésének képeit is.

 

 

A sor végén megtalálhatjátok a hervadás állapotát is, amely szintén a folyamathoz tartozik.

 

 

A virágültetésen kívül az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb tevékenység a babszemek csírázásának megfigyelése. Viszonylag gyorsan növekednek a babszemekből előbújó kis zöld hajtások, amelyek a kertbe kiültetve igazi bab termést hoznak.

 

 

A sor végtelenítve folytatható, hiszen az utolsó kép után újra az első következhet – a babszemeket tavasszal újra elvethetjük, és abból újra egy új növény fog fejlődni.

Egy időbeli sorrend folyamata akkor rögzült a gyerekekben, ha bármelyik elemtől kezdve tudják folytatni a sorozatot.

 

 

 

Állatok fejlődése

 

Nagyon szerencsés az a kisgyermek, aki még a valóságban is megfigyelheti, hogyan lesznek a pici napos csibékből egyre tollasabb kiscsirkék, majd igazi tyúkok, kakasok. Még a nagyobb gyerekek számára is élmény, ha tojásokat gyűjthetnek a fészekből, vagy etethetik a baromfiudvar lakóit.

Egyre több családi kirándulóhelyen is lehetőséget nyújtanak a háziállatok simogatására, a velük való ismerkedésre. Ha tehetitek (majd) használjátok ki az ilyen típusú élményeket! Addig is ismerkedhettek képek segítségével a folyamattal, ahogyan a tojásból tyúk lesz:

 

 

A békák fejlődését a valóságban nehezen követhetjük nyomon, esetleg ismeretterjesztő könyvekből, vagy filmekből tájékozódhatunk róla. Itt láthattok például egy gyerekeknek szóló kis ismertető filmet erről.

 

 

Ez alapján talán már nem lesz nehéz sorba rendezni a képeket.

 

 

A katicabogarak és más bogarak fejlődését is nehéz megfigyelnünk a valóságban, és még nehezebb elmagyaráznunk, mi is az a lárva és báb. Persze ezt egy ovisnak még nem is kell tudnia, de az alábbi kisfilm biztosan érdekes lesz a számukra. Ebben a rövid videóban egy katicabogár fejlődését láthatjátok:

 

 

Ehhez is készültek képek:

 

 

A képeket kétféle méretben is ki tudjátok nyomtatni, így a számotokra megfelelőt tudjátok kiválasztani.

Ezeket az oldalakat a Tavaszi Játéktár tagjaként, vagy 1 éves Játéktár előfizetéssel tudod letölteni.

A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.

 
 

Szeretnéd letölteni és használni az itt látott tartalmat? Csatlakozz hozzánk!