Oldal kiválasztása

A tavasz beköszöntésével napról napra láthatjuk a természetben végbemenő folyamatos változást.

Kibújnak a kiskertekben az első tavaszi virágok hajtásai, megjelennek a rügyek a fákon, kizöldül és dúsabb lesz a fű, egyre több kis élőlény bújik elő a téli rejtekhelyéről: hangyák, bogarak, pillangók, katicák. Ha minden nap figyelemmel kísérjük a környezetünket, folyamatosan láthatjuk, hogyan növekednek, fejlődnek a növények, hogyan népesül be apró állatokkal a környezetünk.

Ha segítünk a gyerekeknek abban, hogy a természettel minél szorosabb összhangban élve megfigyelhessék, megtapasztalhassák a növény- és, állatvilág változásait, nagyon fontos ismeretekkel fognak gazdagodni: magát az élet körforgását ismerik meg, amely a folyamatos növekedés, változás, majd elmúlás és újjászületés folyamatát jelenti.

 

Milyen egyszerű lehetőségeink van erre?

 

Márciusban már elkezdődhet a vetegetés a kiskertekben, amelybe a gyerekek is besegíthetnek. Kaphatnak egy saját kis részt a konyhakertben, ahová viszonylag gyorsan növő retek, borsó kerülhet, amit ők gondoznak és szüretelnek majd le. A termés betakarítása után segíthetnek az elszáradt növények kiszedésében és együtt a komposztba tehetjük, hogy onnét majd újra a talajba kerüljenek.

Ültethetünk virágpalántákat, amelyek hétről-hétre egyre dúsabbak lesznek, egyre több virágot hoznak. A virágzási idő után, vagy ősszel az első fagyok idején a földből kihúzott egynyári virágtövek szintén a komposztot gazdagíthatják. A virágok magjait is begyűjthetjük, hogy következő tavasszal újra legyen mit elvetni.

 

 

 

A gyerekek számára nagyon nagy élmény követni a pici állatkölykök növekedését is. Életre szóló élmény lehet a számukra a kiscica-, kiskutya születés, vagy a befogadott kis állatkölykök felnevelése.

Mindezeket a tapasztalatokat aztán feleleveníthetjük, megerősíthetjük akár játékok segítségével is.

 

Növények fejlődése

 

Ha már megtapasztaltátok, hogyan lesz a kis magból palánta, majd virág, biztosan sikerül sorrendbe rakni a virág növekedésének képeit is.

 

 

A sor végén megtalálhatjátok a hervadás állapotát is, amely szintén a folyamathoz tartozik.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.