Oldal kiválasztása

Szuper játékok készültek ismét egy közös ötletelés eredményeként.

Ezúttal Móni kérését teljesítettem, aki mátrix játékokat szeretett volna használni a gyerekekkel való közös játék során. Móni olyan szuper, részletesen kidolgozott ötleteket hozott, hogy nekem igazán nem sok dolgom volt, csak el kellett készíteni a jobbnál jobb mátrixokat.

Biztos vagyok benne, hogy én is használni fogom az iskolaelőkészítő csoportomban ezeket a jó kis játékokat!

 

Mire jó a mátrix játék?

 

  • segíti a logikai gondolkodás felődését,
  • fejlődik általa a több szempont szerinti összehasonlítás képessége, a kombinatorika
  • tapasztalatot szereznek a gyerekek a sor- és oszlop fogalmáról
  • lehetőséget ad például a színekkel, formákkal, mennyiségekkel, téri irányokkal való ismerkedésre
  • egy-egy témakörhöz, évszakhoz is nagyon jól kapcsolhatók

 

Fagyis mátrix

 

Igazi nyári játék a fagyis mátrix, ahol a fagyigombócok színét és számát kell jól megfigyelni, és ezek alapján kell elhelyezni a  képeket a megfelelő sorban és oszlopban.

 

 

Pillangós mátrix

 

A pillangókat ábrázoló képek esetén a színeket és a mintákat kell egyeztetni. Az első két sor kicsit könnyebb, hiszen csak egy szín szerepel egy pillangón, a 3-4. sorban viszont két színkombináció közül is lehet választani.

 

 

Autós mátrix

 

Móni azt írta, hogy szerinte ez lesz a kisfia kedvence 🙂 , és nekem is nagyon tetszik!

Az elsőnél a színeket és irányokat kell egyeztetni. A kártyák alsó részére itt rajzoltam egy kis vonalat – úgy kell nézni a kártyákat, hogy ez a vonal mindig alul legyen. Utólag rájöttem, hogy tulajdonképpen a vonal nélkül is a megfelelő irányba tudják forgatni a gyerekek az autókat. A ceruzás mátrixnál, ahol szintén az irányoké a főszerep, ezt az alsó vonalat el is hagytam. Próbáljátok ki, hogy nálatok melyik válik be jobban!

 

 

 

A másik autós mátrix esetén meg kell számlálni az autókat, illetve a megfelelő színnel jelzett sorba kell elhelyezni a kis képeket. Itt tehát a mennyiségeket és a színeket egyeztetjük.

 

 

Ceruzás mátrix

 

A ceruzás mátrix játéknál minden ceruza két színből áll. Ha kiválasztottuk a megfelelő színű ceruzát, a nyilak szerinti irányba is kell fordítani azt.

Mint fentebb írtam, ebben az esetben nem rajzoltam meg a kis alsó vonalat a kártyákon, így a gyerekek forgathatják a ceruzákat erre-arra.

 

 

Formák – mátrix

 

Ez a mátrix már egy kicsit haladóbb szint, két változat is készült belőle. Az elsőt a képen láthatod.

Feladat: a felső és oldalsó sor formáinak a kombinációját megtalálni és elhelyezni a táblán. Ebben az esetben a kártyákon mindig a kék színű forma van felül, a rózsaszín pedig alul.

 

 

Készült azonban egy olyan változat is, ahol soronként változik a formák helyzete egymáshoz képest.

Az első sorban a kék forma bal oldalon van, a második sorban jobb oldalon, a harmadik sorban felül, a negyedik sorban alul.

 

 

Hajós mátrix

 

Remélem, még nem vesztetted el a logikai fonalat :), mert a hajós játék szerintem mind közül a legnagyobb kihívás.

Tulajdonképpen csak a színek egyeztetése a játék lényege, de soronként egyre nehezedik a feladat, hiszen a legalsó sorban már négy színből áll a vitorla.

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.