Oldal kiválasztása

A Játékos hónapok március végi, gólyákkal, fecskékkel foglalkozó témaköréhez kapcsolódva gólyás játékokat, illetve egy fészek-építő játékot készítettem nektek.

A gólyákkal kapcsolatos sok-sok ötletet  ebben a bejegyzésben olvashatod el. Megtudhatod, hogyan ismerkedhettek meg a gólyával, fecskével, találsz benne letölthető színezőt, rövid filmrészleteket, képeket, illetve meséket, verseket, kreatív ötleteket.

Mindezek kiegészítéseként jól fognak jönni az alábbi játékok is!

 

Gólyás játékok

 

Ehhez a játékhoz először is nyomtasd ki a nagyobb méretű gólyás képeket, amelyeket az első négy oldalon találsz! Én műszaki rajzlapra nyomtattam, így megfelelő a tartása, de laminálhatod is az oldalakat.

 

 

A gólya figurákat vágd körbe egy kis ráhagyással (így egyszerűbb, és szerintem így is nagyon mutatós), és ragaszd fel egy-egy papírgurigára.

 

 

A figurák pont akkorák, hogy megfelelően ráférnek egy papírgurigára. Ezután nyomtasd ki a a hasonló figurákat tartalmazó kártyákat is! Ezeket is vastagabb lapra nyomtasd, vagy lamináld, hogy tartósak maradjanak!

 

 

 

 

A játék során párosítani kell a kis kártyákat a gólya bábokkal. Először egyesével érdemes kezdeni, majd ha ez már megy, akkor egymás mellé tehetsz két-három kártyát is (vagy még többet), és kisgyermekednek ennek megfelelően kell sorba állítania a gólya bábukat.

Ha jól megnézed az alábbi képet, akkor itt egy kis hibát találsz.

 

 

 

Játszhattok úgy is, hogy mielőtt kiválasztja a megfelelő bábut, neki is fel kell vennie azt a testhelyzetet, amit a képen lát. Természetesen a szárnyak ebben az esetben a karok helyzetét mutatják, a gólyaláb pedig a gyerkőc lábának helyzetét.

A gyerekek életkorától függően szóban is megfogalmazhatjátok az adott testhelyzetet: “Keressünk olyan gólyát, amelynek a lábai egymás mellett vannak, és mindkét szárnyát kitárja oldalra!”

 

 

 

A játékhoz készültek árnyképek is, így azzal is kiegészíthetitek a feladatot. Ennek változatai:

  1.  Tegyél ki egymás után egy-, vagy több gólya képet! Kisgyermeked feladata:
  • megkeresni és a képeknek megfelelő sorrendbe tenni a gólya bábukat
  • Felvenni egymás után a képeken látható testhelyzetet
  • megkeresni és sorba rakni az árnyképeket.

 

 

 

2. Tegyél ki egymás után egy-, vagy több árnyképet! Kisgyermeked feladata:

  • Elhelyezni az árnyképek alá a megfelelő gólya kártyát
  • kiválasztani és sorba tenni a gólya bábukat
  • felvenni az adott testhelyzetet

 

 

 

Fészek építő játék

 

A gólyával, fecskével való ismerkedés során szó esik a fészek építésről is, ez adta az ötletet ehhez a játékhoz. Megpróbálhattok igazi gólyafészket is építeni hosszabb gallyakból, ágakból, fűből, ezután pedig játszhattok az alábbi játékkal is.

 

Nyomtasd ki a “fészkeket” ábrázoló kártyákat! Ezek a képek most nem igazi fészek formákat ábrázolnak, csak egyszerű alakzatokat, amelyeket egyforma hosszúságú ágakból, gallyakból ki tudtok rakni. Ha éppen nem áll rendelkezésetekre ilyen, akkor játszhattok hurkapálcával, spatulával is, esetleg ropival, amit az ügyes kis játékosok a végén meg is ehetnek 🙂 .

 

 

Az első feladat nagyon egyszerű: húzzatok egy kártyát és építsétek meg a képen látható alakzatot!

 

 

Természetesen érdemes az egyszerű formákból kiindulni, mint a háromszög, négyzet és haladni az egyre bonyolultabbak felé.

 

 

Ahhoz, hogy a gyerekek meg tudják építeni a képen látható formát, nagyon pontosan meg kell figyelniük az alakzatot. Ez a játék pontosan azoknak a képességeknek a fejlődését segíti, amelyekre majd a betűk, számok írásánál lesz szükség. Nem csak pontosan kell észlelniük az adott alakzatot, de reprodukálni is tudniuk kell. Ezek az egyszerű játékok nagyon hasznosak ennek előkészítésére.

 

 

Bár a megépítendő formák nem teljesen hasonlítanak a fészekre, a játékhoz készültek tojás-kártyák is, amelyekkel nehezíthetitek a feladatot.

 

 

Az adott forma – kártya mellé helyezzetek el egy tojás – kártyát is, így a fészekbe adott számú tojásnak kell kerülnie.

A tojások lehetnek pomponok, vagy akár gyurmából formázott golyók is.

 

 

Természetesen itt is érvényes, hogy az egyszerűbbtől érdemes a nehezebb felé haladni. A tojás kártyákon 1- 12-ig találtok tojásokat.

A képeket nézve mindegy, hogy egy adott ágacska a másik alatt-, vagy felett helyezkedik-e el; ovis életkorban szerintem bőven elég magukat a formákat reprodukálni.

 

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.