Oldal kiválasztása

Az őszi és téli hónapokban gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy betegség esetén, orvosi vizsgálat előtt megpróbáljuk elmagyarázni a gyerekeknek, hogy mi is történik, miért megyünk a rendelőbe.

Mielőtt ilyen helyzet előfordul, már ezt megelőzően is sokat tehetsz azért, hogy a gyerekek életkorának megfelelően sokféle ismeretet nyújts nekik a betegségekkel, egészséges életmóddal kapcsolatban.

Ez nagyon fontos dolog, hiszen ha rendszeresen játszotok ilyen témájú játékokat, közben beszélgettek is erről, akkor

  • csökkenthetjük a gyerekekben az orvosi vizsgálattól való félelmet,
  • segíthetünk nekik esetleges negatív élményeik feldolgozásában,
  • és talán az egészséghez kapcsolódó mindennapi szokások alakítása is könnyebben megy majd.

Ezzel a témakörrel kapcsolatban sokféle ötletet találsz a Játékos hónapok bejegyzéseiben.

Az alábbiakban pedig néhány nyomtatható oldal segítségével sok-sok érdekes játékokat készíthetsz el az örömteli közös együttléthez!

 

 

 

Több játékot is találsz a fogápolással kapcsolatban. Például ezt a nagyméretű fejecskét ábrázoló oldalt, amelyet fogakkal- és fogak nélkül is ki tudsz nyomtatni.

Fogkefe használat

 

Ha a fogakkal együtt látható változatot nyomtatod ki, laminálás után filctollal mindenféle szennyeződést rajzolhattok a fogakra, amelyet aztán igazi fogkefével le tudtok dörzsölni (ezt egy lentebbi videóban is megnézheted). A fogkefe picit nedves is lehet.

Ennek a játéknak a lényege, hogy a gyerekek gyakorolják a fogkefével való helyes mozdulatokat – először maguk előtt a lapon, hogy lássák, amit csinálnak. Így könnyebben megtanulják, hogyan is kell helyesen mozgatni a fogkefét, és ezt idővel a saját fogaik megmosásakor is tudják alkalmazni.

 

Hány foga van?

 

 

 

A fogak nélküli arcot kinyomtatva számolgatós játékot tudsz készíteni. Ehhez az oldalhoz kis kártyákat is találsz, amelyek különböző elrendezésekben láthatjátok a képen szereplő kisfiú fogait.

Egyszerű fehér papírcsíkból vágjatok kis kockákat, és a gyerekek helyezzék el a fogakat a kártyáknak megfelelően a szájban! Ehhez természetesen meg kell számolni, hogy mennyi fog található a felső- és mennyi az alsó fogsorban.

Ezt a játékot gyurmával is kipróbálhatjátok!

Iskolába készülő gyerekekkel már azt is megszámolhatjátok, mennyi foga van összesen a kisfiúnak. Például: felül 3, alul 5,  3 + 5 = 8.

Hasonló számolgatós játékot képkártyás- és összekötős változatban is találsz.

 

 

Egy másik számolgatós játék, amikor a sokféle kórokozót kell összeszámolni. Ehhez is találsz kivágható számkártyákat – számpöttyös és számjegyes változatban is, de játszhattok például játék számjegyekkel, vagy egyszerűen rajzolhattok az üres négyzetbe annyi pöttyöt, vonalat, amennyi bacilust, vírust láttok a sorban.

 

Mi van az orvosi táskában?

 

Egy másik érdekes játék az orvosi eszközök elhelyezése az orvosi táskában. A nyomtatott oldalt lamináld, vagy ragaszd vastagabb kartonlapra és így vágd körbe az eszközöket a szaggatott vonal mentén!

Az eszközök helye (körvonala) látszik az orvosi táskában, ezeket figyelve kell elhelyezni a gyerekeknek mindegyiket a megfelelő helyre. Ez a játék az alakészlelést fejleszti.

Játék közben mondjátok is el, hogy az egyes tárgyak (fonendoszkóp, orvosság, lázmérő, ragtapasz, injekció, kötszer, fertőtlenítőszer, vérnyomásmérő) milyen célt szolgálnak! Melyikkel találkoztatok már otthon, vagy az orvosi rendelőben?

 

 

Összekötős játékok

 

Keresd meg az egyforma fogakat és kösd össze! Mondd el azt is, szerinted miért vidám, és mitől szomorú az egyik, másik fog!

Vajon melyik fogacskához tartozik a fogkefe és a fogkrém? Melyik fog ette meg a cukorkákat? Kiderül, ha végighaladsz a kacskaringós vonalon!

Ezek a játékos feladatok segítik a szem-kéz koordináció fejlődését, a magabiztosabb ceruzafogást, vonalvezetést, amellett, hogy ismereteket is nyújtanak a gyerekeknek a fogbarát étkezésről.

 

 

Sorozatalkotás

 

A sorozatalkotó játékoknál a lap alján található kis képeket kell kivágnod. Ebben az esetben is érdemes laminálni-, vagy keményebb lapra ragasztani az oldalt.

Gyermeked feladata lesz, hogy elhelyezze a sor végén látható üres kis négyzetekbe a megfelelő képet. Ehhez fel kell ismernie a sorozat szabályszerűségét.

 

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.