Oldal kiválasztása

Ha olvasod egy ideje a leveleimet, bejegyzéseimet, biztosan tudod már, hogy a gyerekek számára mindenek előtt a legfontosabb a játék, a valódi tapasztalatszerzés és a sok-sok mozgás.

De nagyon sokszor jól jön, ha gyorsan tudunk nyomtatni pár feladatlapot egy adott témában. Mindenféle feladat, játék nagyobb valószínűséggel fogja lekötni a gyerekeket, ha kapcsolódik az adott időszakhoz, ahhoz ami éppen foglalkoztatja őket, amiről a mindennapjaik szólnak. Persze ez sok minden lehet – a bolygóktól a dinoszauruszokig -, de advent idején valószínűleg ők is érzik, hogy a karácsony már “benne van a levegőben”, így fogékonyabbak az ilyen típusú feladatokra, játékokra is.

A gyorsan nyomtatható feladatlapokkal nem csak lefoglaljuk őket, hanem számukra is hasznos lesz az időtöltés. Sokan kérdezik, hogy mit tegyenek, ha 6 évesen még nem köti le a feladatlap a gyerkőcöt. Ilyenkor azért bajban vagyok, mert anélkül, hogy töviről-hegyire ismerném az adott kisgyermeket, nagyon nehéz egy általános választ adni – sőt, szerintem lehetetlen.

Én nem tartom ezt nagy problémának, és első osztályban sem ültetném órákig a füzet és könyv elé a gyerekeket. Ennek ellenére 6 éves kor körül a legtöbben már érdeklődni szoktak az “iskolás” játékok iránt, például: kérdezgetik, hogyan kell leírni a nevüket, mindent meg akarnak számolni, játékból “írnak” (aláírják a receptet, vagy könyvet, újságot írnak), és ide tartozik az is, hogy kedvelik a feladatokat, ami természetesen nem mindig feladatlap.

Nos, e kis bevezető után nézzük, mit rejtenek a decemberi feladatlapok!

 

Vizuális észlelés

Vizuális észleléssel kapcsolatos feladatokat, amelyek azért hasznosak, hogy az írás-olvasás során helyesen ismerjék fel majd a betűket, betűelemeket a gyerekek.

Ilyenek például az ugyanolyan karácsonyfadíszek megtalálása, vagy a megfelelő árnyképek kiválasztása. A “Keresd meg, amelyik más, mint a többi!”, vagy a “Színezd ki, amelyik ugyanolyan, mint a sor elején lévő!” típusú oldalak szintén ennek a képességnek a fejlődését segítik.

 

 

Vonalvezetés

 

A vonalvezetős feladatok során a gyerekeknek összehangoltan kell működtetniük a szemüket és a kezüket – ez pedig bonyolult idegrendszeri feladat, ami gyakorlással egyre könnyebbé válik majd. Ilyen oldalakat is találtok sokféle ábrával és vonaltípussal.

 

Matematika

 

Természetesen számolgathattok is – többféle módon. Ajándékokat rajzolhattok úgy, hogy minden kisgyereknek jusson, díszeket rajzolhattok a fára a számpöttyöknek megfelelően, megkereshetitek az összeillő mennyiségeket, és a dominó számképeihez illő ábrákat. 

 

 

 

Sorozatalkotás

 

Sorozatalkotásra is lehetőséget nyújtanak a feladatlapok, amelyet színezéssel, és kivágással-ragasztással is elkészíthettek.

Találtok még jobb-bal irányt és méreteket megkülönböztető oldalakat is.

 

A 29 letölthető decemberi feladatlapat a  Játéktár tagjaként tudod letölteni. 

Ha nem szeretnél Játéktár tag lenni, a Decemberi feladatlapokat önállóan is megvásárolhatod a webshopban ide kattintva.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.