Oldal kiválasztása

Az adventi játékok második részében a vonalvezetést segítő játékos oldalakat hoztam neked.

Amíg a gyerkőcök eljutnak odáig, hogy egy adott vonalat – például egy kört – meg tudnak önállóan rajzolni, számos lépcsőfokon kell keresztülmenniük.

Többféle módon meg kell tapasztalniuk az adott formát és a mozgásuknak is egyre finomodni kell ahhoz, hogy egy adott formát, vonalat képesek legyenek ceruzával megrajzolni.

Ebben a folyamatban az első lépcsőfok a mozgásos ismeretszerzés. Ide tartozik például, amikor a gyerekek körbe-körbe szaladnak, vagy különböző irányú megrajzolt-, vagy leragasztott csíkokat követnek – cikk-cakk, vagy hullámvonalban, egyenesen, vagy nagy kanyarokkal.

Ezután egy következő lépcsőfok lehet például a különböző vonalak végigrakosgatása apró kavicsokkal, vagy matricapöttyöket, színes papírdarabkákat ragasztva.

 

 

A gyerekek ekkor már a kezüket használják, szükség van az ujjaik aprólékos, finom mozdulataira, de még nem a kezükben tartott eszközzel húzzák meg a vonalat.

 

 

Mindezek után következhetnek az alábbi játékos feladatok:

 

Ujjpöttyöző oldalak

 

3-4 éves korban még nem ajánlott ceruzát adni a gyerekek kezébe (vastag színesceruzát sem)! Ami a számukra ebben az életkorban a legmegfelelőbb, a marokra fogható kréta, szivacsdarab, vagy pöttyözésre alkalmas marokfilc.

De ha ezek közül egyikkel sem rendelkeztek az egyik legjobb megoldás a tenyérrel való nyomdázás, vagy az ujjal való pöttyözés. Ilyenkor a tapintás, az ujjak mozdulata, és a színes pöttyök látványa együttesen rögzíti a vonalkövetés tapasztalatát a gyerekek számára.

Az ujjfestéshez használhattok temperát, amit egy kisebb tálkába helyeztek. A gyerekek a mutatóujjukat belemártva tudnak pöttyözni a képekre.

Kisebbeknek még kicsit gyakorolni kell ezt a technikát, mert elsőre valószínűleg örömmel maszatolnak a festékbe mártott ujjukkal a papíron a pöttyözés helyett. Természetesen ez sem baj, de erre inkább egy nagyobb üres lap a megfelelő. Ha már kedvük van “nyomdázni’ is az ujjukkal, akkor próbálkozhatnak az alábbi oldalakkal is.

Az ujjpöttyözős oldalakhoz 6 féle változatot tudsz kinyomtatni, amely mind a karácsony témájához tartozik.

 

 

 

Labirintusos játékok

 

A vonalkövetés egyik – gyerekek által is nagyon kedvelt – módszere a labirintusos feladatok, ahol a megoldás megtalálása ösztönzi a gyerekeket a különböző irányú vonalakon való haladásra.

5-6 évesek megoldhatják filctollal, ceruzával – ha laminálod az oldalt, vagy fóliatasakba helyezed, a filctoll később letörölhető róla. Kisebbek pedig akár az ujjukkal végigkísérve az utat is kitalálhatják a megoldást.

 

 

Írásgyakorló

 

Iskolába készülő gyerekeknek pedig olyan oldalak készültek, amelyeken különböző íráselemek tudnak újra- és újra átrajzolni.

Nyomtatás után lamináld az oldalakat, majd vágd ki a téglalapokat az oldalról! A gyerekek meg tudják húzni a vonalakat filctollal, majd ezt egyszerűen letörölhetitek egy enyhén nedves szivaccsal. Így újra- és újra próbálkozhatnak.

 

Betűkártyák

 

Ha már a betűkkel ismerkedtek, használhatjátok a karácsonyi betűkártyákat is!

Játékötlet hozzá:

Mi van a Mikulás zsákjában?

Vajon mit hozott a Mikulás a sok-sok kisgyereknek? Mondjatok egy nevet és mellé egy ajándékot, amely ugyanazzal a betűvel kezdődik!

Például: Mit hozott a Mikulás Annának? Autót, almát, ajándékot…stb.

Mit hozott a Mikulás Péternek? Piros labdát, papírrepülőt, ping-pong labdát, ping-pong ütőt….stb.

Mit hozott Mónikának? Mesekönyvet, málnás cukrot, mignont…és így tovább!

Ez a játék nem csak a hangokkal való ismerkedést segíti, hanem bővíti a gyerekek szókincsét is.

Miután elsoroltátok Mikulás ajándékait, kiválaszthatjátok a kártyák közül az adott hang betűjét és megpróbálhatjátok leírni.

A kártyákon a magyar ABC betűi találhatók írott formában, segítségükkel kreatív módon gyakorolhatjátok a betűk írását. Például egy tálcára lisztet szórva:

 

 

A betűkártyák segítségével egyszerűbb szavakat is ki tudtok rakni. Ha két példányban nyomtatod az oldalakat, még több lehetőséget rejt magában a játék.

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.