Érdekes tapasztalat a gyerekek számára a tükörképpel való játék.

Először a valódi tükör segítségével, mozgás, játék közben ismerkednek a tükörkép fogalmával. Megtapasztalják, hogy tükörképük ugyanúgy mozog, és ugyanazt csinálja, ugyanabban az időben, mint ők.

Idővel aztán felfedezik a jobb- és bal oldal felcserélődését is a tükörben.

Később érdekes játék lehet a számukra, ha könyvekben látott képekre, vagy a rajzukra helyezett kis tükörlap segítségével figyelik meg, hogyan változik a kép a tükör mozgatásával.

A papírhajtogatás, csipketerítő-, vagy hópehely nyírás is nagyon jó tapasztalatszerzés a tükrösség megfigyelésére. A szimmetrikus hajtások, vágások során saját maguk hozzák létre a tükrös formákat.

 

Papírházikó hajtogatás

 

Egy idő után felfedezik a környezetükben is a tengelyesen-, vagy középpontosan tükrös síkidomokon, hogy a két felük egyforma. Például ilyen lehet egy tányér, vagy különböző sütiformák, mézeskalács figurák, közlekedési táblák, egy nadrág, vagy póló is.

6 éves kor körül pedig mér szívesen kísérleteznek azzal is, hogy megrajzolják a szimmetrikus alakzatok másik felét. Ilyen típusú feladatlapokat készítettem most az iskolaelőkészítős gyerekeknek.

 

 

A feladatlapok között találtok kockás lapon rajzolható ábrákat, itt nagyon jól lehet gyakorolni a négyzetek számolgatását is, és természetesen az irányokat: most kettőt jobbra megyünk, egyet lefelé, aztán hármat balra stb.

 

 

Találtok sima lapon rajzolható ábrákat, amelyek egyik fele hiányzik. Amikor ezeket kiegészítik a gyerekek elsősorban nem az a lényeg,hogy mennyire tökéletes a rajz, hanem inkább az, hogy minden részletet megjelenítettek-e a másik oldalon.

Iskolában a betűk írásánál is fontos lesz majd, hogy pontosan tudják majd megfigyelni, és lemásolni a kis részleteket is.

 

A fenti képen pedig két olyan oldalt látsz, amelyet használhattok arra is, hogy a gyerekek pontosan úgy másolják le a bal oldali ábrát, ahogyan látják, vagy lehet a feladat a tükörkép megrajzolása is (természetesen ez a nehezebb).

A tükörkép rajzolás előtt megfigyelhetitek egy kis tükröt helyezve a lap közepére, hogy milyen lesz az ábra tükörképe.

A tükörképes feladatlapokat a Nyári Játéktár tagjaként, vagy 1 éves Játéktár előfizetéssel tudod letölteni.

A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.

 

Szeretnéd letölteni és használni az itt látott tartalmat? Csatlakozz hozzánk!