Oldal kiválasztása

Ez itt a nyári, természethez kapcsolódó kihívás 5. része, mellyel arra szeretnélek ösztönözni, hogy töltsetek minél több időt a szabadban, sétáljatok, kiránduljatok minél gyakrabban erdőn-mezőn, vízparton!

Az előző részeket itt találod:

1. rész
2. rész
3. rész
4. rész

Ebben a részben egy nagyon egyszerű játékot ajánlok a figyelmedbe, amelyet bárhol kipróbálhattok, amerre jártok. Jó elfoglaltság lehet erdőben, réten, vagy akár a saját udvarotokon, kertetekben is.

 

Természetes mandalák

 

Hosszabb séta, túra alkalmával biztosan megpihentek néha – ha az örökmozgó gyerekeknek nincs is szükségük erre, a felnőtteknek lehet, hogy igen 🙂  .

Ilyen alkalmakkor figyeljétek meg, mennyi minden van körülöttetek! Amikor sétálunk, általában a szemmagasságban lévő dolgokat látjuk, és ritkábban nézünk a lábunk elé. Amikor viszont leülünk, hirtelen feltárul előttünk az a sokféle érdekes dolog, ami a földön hever.

Botok, falevelek, moha, termések, fakéreg, lepotyogott gyümölcsök, virágszirmok.

Gyűjtsetek közülük néhányat és próbáljátok meg érdekes alkotásokat létrehozni belőlük! A legegyszerűbb, ha körkörös formában próbáljátok meg kirakni a sokféle kincset. Így kicsit olyan lesz, mint egy mandala forma.

 

 

Az ilyen típusú alkotást érdemes úgy elkezdeni, hogy középre helyezünk valamit (például a fenti képen egy szél által lesodort éretlen pici almát), és e köré rakosgatjuk a többi hozzávalót.

A középpont azonban lehet egy helyben nőtt kis gomba, vagy virág is:

 

 

Ezen a helyen rengeteg fáról lehullott éretlen gyümölcs volt, mint az a képeken is látszik.

 

 

A talált kincsekből haza is vihettek és egy kis kosárkába, dobozba rakva állandó részei lehetnek a játékpolcnak. Így bármikor játszhatnak velük a gyerekek és akár a mandalák kirakását is folytathatjátok:

 

 

Természetesen olyan dolgokat érdemes otthon tárolni, amelyek hosszú távon is felhasználhatók (botok, kövek, csigaházak, termések). De időnként kiegészülhet az alkotás a gyorsabban elfonnyadó levelekkel, virágszirmokkal is.

 

 

Ennek a tevékenységnek nem az a lényege, hogy minél pontosabb legyen a kör formája és a geometriai alakzatok, hanem az, hogy észrevegyük közösen azt a sok apró érdekes dolgot, ami körülöttünk található, a lábunk előtt hever. Amikor újra- és újra kézbe vesszük az ezernyi apró kincset és játszunk vele, észrevétlenül újra és újra tudatosítjuk, mennyi csodát rejt a természet.

Felnőttként a mandala-rakosgatás mélyebb mondanivalót is rejt, akár egyedül végezve is lehet egy pihentető, befelé fordulást segítő tevékenység.

 

Miért hasznos ez a játék?

 

✅ A játék segítségével felfedezitek azokat az apróságokat, érdekességeket, amelyek mellett lehet, hogy egyébként elsétálnátok.

✅ A természetes anyagokkal való játék az érzékszervekre is jótékony hatást gyakorol.

✅ A talált kincsek újabb kérdéseket vethetnek fel a gyerekekben: miért van ennyi éretlen gyümölcs a földön, miért törtek le a fa ágai stb. ? Így újabb lehetőségek nyílnak a beszélgetésre, új ismeretek szerzésére.

✅ Ha rendszeresen jártok kirándulni, sok minden már ismerős lehet a gyerekeknek, de lehet, hogy akadnak köztük újdonságok is. Például gombák, csodaszép virágok, vagy éppen bogarak, amelyekre gyűjtögetés közben bukkantok. Ha felismeritek és megnevezitek őket, nem csak a gyerekek szókincse, hanem tudásuk is gyarapodni fog.

✅ Természetesen ez a játék segít a geometriai tapasztalatok szerzésében is, hiszen kialakítjuk a kör formát, de alkothatunk egyeneseket, csigavonalakat, vagy akár háromszög alakú körcikkeket is. A kialakult kompozíciókban gyakran a középpontos tükrözés is felbukkan.

✅ Az apró dolgok rakosgatása nagyon jól fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát is.

Talán a legfontosabb pedig az, hogy ismét egy közös élménnyel gazdagodtok, ami által a kapcsolatotok is szorosabbá válhat.

Remélem, tetszett nektek a játékötlet!

Vidám alkotást kívánok! 🙂

Ha tetszett az öt részes játéktipp sorozat, találkozzunk a Játéktárban is! 🙂

ha szeretnél könnyen és gyorsan érdekes és hasznos játékokat biztosítani gyerkőcödnek, nézd meg a Játéktár lehetőségét!

Megnézem!