Oldal kiválasztása

Ez itt a nyári, természethez kapcsolódó kihívás 2. része! Az előző részt itt találod.

 

Gyűjtögetés

 

A mai ötlethez kapcsolódóan látogassatok el valamilyen bokros, ligetes területre és keresgéljetek olyan fűféléket, esetleg hosszabb formájú leveleket, amelyekből egy csokornyit össze tudtok gyűjteni. Néhány példát láthatsz a lenti képen. Egy-két botot is beszerezhettek mellé, de ez nem feltétlenül szükséges. Leveles kis ágat abban az esetben gyűjtsetek, ha láttok a fa alatt (heves vihar után fordulhat elő ilyen).

 

 

Elkészítés

 

Készítsetek egy-egy csokrot a különböző növényekből és kössétek meg jó szorosan, vagy egyszerűen gumizzátok össze egy gumigyűrűvel! Ha rövid lett a csokor, kiegészíthetitek egy bottal is.

 

 

Íme, el is készültek a természetes ecsetek, amelyekkel nagyszerűen lehet próbálgatni a festegetést!

 

Festés

 

Egyszerű fehér A/4 lapra, csomagolópapírra, rajzlapra, igazából bármire festegethettek. Jó, ha minél nagyobb a papír mérete, sőt akár közösen is alkothattok rajta.

Ezt a fajta festést temperafestékkel tudjátok igazán megvalósítani. Én ezt a nagy tubusost szoktam vásárolni, de sokkal kisebb változatban is elérhető – például itt.  Tökéletes a suliból megmaradt pár tubus festék is! Sajnos a vízfesték nem igazán használható ehhez az alkotáshoz.

A festéket tegyétek valamilyen nagyobb tálkába, vagy – amint a lenti videóban láthatod – nagyobb befőttes-, vagy kávés üveg tetejébe. A lényeg, hogy kényelmesen beleférjenek a kis növény-csokrok. A temperát lehet pici vízzel higítani.

 

Fontos tudnivaló!

 

A festegetés lényege ebben az esetben egyáltalán nem az, hogy valami felnőtt szemmel tetszetős alkotást hozzanak létre a gyerekek, amiről meg tudják mondani, hogy “mi van a képen”.

A tevékenység célja az alkotási kedv felkeltése, a színekkel való ismerkedés, a szabad kreativitás megélése, a korlátok és cél nélküli alkotás lehetőségének megteremtése.

Ezért  nincs szükség arra, hogy bármilyen utasítást adjunk a gyerekeknek, esetleg – ha félénken állnak neki – egy kis bátorítás jól jöhet nekik. Jó ötlet, ha te is elkezdesz festegetni szabadon,ez valószínűleg ösztönözni fogja őket.

 

 

Ezt a tevékenységet nagyon hasznos felnőtteknek is kipróbálni, mert ilyenkor egyszerűen csak belülről jön minden, ami a papírra kerül, nem korlátozzuk a gondolatainkkal az alkotás folyamatát. Így igazán felszabadító, örömteli élményben lehet részünk.

 

 

Jó, ha ezt  a festegetést úgy csináljátok, hogy leterítetek egy nagy csomagolópapírt, mert az ovisok (és a kisebbek főleg) nem tudnak mindig megállni a lap szélén – és ez ebben az esetben nem is baj.  Ha jó idő van, nyugodtan ki is költözhettek a szabadba!

 

Miért hasznos ez a játék?

 

✅ Először is a közös séta, kirándulás miatt, hiszen minden közös tevékenység öröm a gyerekek számára és erősíti a köztetek lévő kapcsolatot!

✅ A természetben töltött idő pozitív hatása, hogy a gyerekek kimozoghatják magukat, csökken bennük a feszültség és ez természetesen a felnőttekre is igaz.

✅ Mivel figyelmesen kell szemlélnetek a bokrokat, fűféléket, biztosan számos újfajta növényt fogtok látni. Lehet, hogy nem mindegyiknek tudjátok a nevét, ezeket lefotózhatjátok és később utánanézhettek.

✅ A kis ecset-csokrok készítésébe is besegíthetnek a gyerekek, ehhez hazaérve először is ki kell válogatni az ugyanolyan fajta növénykéket. Ezáltal fejlődik a megfigyelőképesség és az összehasonlítás is.

✅ A festékek előkészítésekor a színek megnevezése is megtörténhet, ha szeretnétek akár különböző árnyalatokat is kikeverhettek a temperából.

✅ A festegetés során nem csak a kezük mozdulatát tanulják meg irányítani a gyerekek, hanem a kreativitásuk is szárnyalhat. Teret kaphat egyéni elképzelésük, ez pedig segíti a belső élmények kifejezését. Lehet, hogy éppen a kiránduláson látott mezőt fogják beleképzelni az általuk festett alkotásba.

✅ Ha az elkészült művek méltó helyre kerülhetnek és sokáig szem előtt maradnak, akkor a gyerekek önbizalmának növeléséért is tettünk egy lépést.

 

Nagyon vidám időtöltést kívánok! 🥰

Remélem, tetszett a mai játékötlet! Találkozunk a következő részben! 🙂

Addig is…

ha szeretnél könnyen és gyorsan érdekes és hasznos játékokat biztosítani gyerkőcödnek, nézd meg a Játéktár lehetőségét!

Megnézem!