Oldal kiválasztása

A különböző foglalkozásokkal való ismerkedéshez a Játékos hónapok bejegyzéseiben sok ötletet találsz.

Érdekes nyomtatható játékokat is készíthetsz ide kattintva, melyek segítségével még több ismeretet szerezhetnek a gyerekek az egyes mesterségekről.

Nézz meg most két újabb ötletet, amelyet főként a kisebb, 2-3 éves gyerekekkel játszhattok!

 

Szerszámosláda

 

Ez a játék a színekkel- és a szerszámokkal való ismerkedést szolgálja. A különböző színű szerszámokat a megfelelő színű szerszámosládába kell elhelyezni.

 

 

A szerszámosládákat úgy tudod elkészíteni, hogy az oldal nyomtatása után körbevágod, és kivágod a rajta levő nyílást is, amelyen át a gyerekek majd be tudják dugni a szerszámokat. Nyomtatás után érdemes laminálni az oldalt, mert így tartósabb marad a játék.

Ezután helyezd rá ezt a kivágott szerszámosládát egy papírdoboz oldalára (ez bármilyen régebbi doboz lehet) és a kivágott nyílást a dobozon is rajzold meg, majd vágd ki!  Ragaszd rá a szerszámosládát a doboz oldalára, ahogyan  a képen is látod. A laminált lapot én gyurmaragasztóval tudtam rögzíteni, de megfelelő erre a kétoldalú ragasztószalag is.

 

 

A szerszámok és a szerszámosláda piros, zöld, sárga, kék és barna színben készült el, illetve ki tudod nyomtatni színezhető változatban is.

Ha szeretnéd más színben is elkészíteni, írd meg nyugodtan hozzászólásként, én szívesen kiegészítem a meglévő oldalakat!

Természetesen játék közben a sokféle szerszámot is megnevezhetitek és kitalálhatjátok, mire kell őket használni. Talán némelyiket otthon is felfedezitek és meg is tudjátok kérni apát, vagy nagypapát, hogy mutassa meg, mit lehet vele csinálni.

 

 

Íme a megnevezések 🙂

Villáskulcs, csavarhúzó, kalapács (ebből kétfajta is van), rókafarkú fűrész, fúrógép.

Vajon ki használ ilyen szerszámokat? Elsősorban az asztalosok és ácsok, de otthoni barkácsoláshoz is hasznosak.

 

Postaláda

 

A postás játékhoz három különböző méretű postaládát is el tudsz készíteni. A játék során a különböző méretű borítékokat kell bedobni a megfelelő méretű nagy – közepes – kicsi postaládákba.

 

 

Az elkészítése hasonló, mint a szerszámosládáé. Nyomtatás és laminálás után vágd ki a postaládán lévő nyílást! Ezután keress egy megfelelő dobozt, fektesd rá a postaládát, rajzold körbe a nyílást, és a dobozt is vágd ki!

Ezután rögzítsd a postaládát a papírdobozra kétoldalas ragasztószalaggal, vagy gyurmaragasztóval, esetleg ragasztópisztollyal. Úgy ragaszd fel, hogy a postaláda és a doboz nyílása illeszkedjen egymáshoz.

 

 

Mindegyik postaládához tudsz nyomtatni megfelelő nagyságú “leveleket” is, de a nagy- és közepes méretűhöz használhatod a valódi postai borítékokat is.

A legnagyobb postaládába az A5 méretű igazi borítékot tudják bedobni a gyerekek (ez az a méret, ami az A/4 lap fele).

A középsőhöz a sima kis boríték illik, a legkisebb méretű postaládához pedig tudsz nyomtatni hozzá illő leveleket, de természetesen készíthettek saját magatok is színes kartonlapokból képeslapokat, leveleket.

Egy jó játék lehet, ha a kész postaládákat elhelyezitek otthon, vagy az ovis csoportban, és néha írtok, rajzoltok egymásnak képeslapokat, leveleket.

Lehet egy közös program például, hogy vasárnap délután megnézitek közösen, ki kitől kapott levelet azon a héten. Ovisok készíthetnek úgy is képeslapot a családtagoknak, hogy kedvük szerint rajzolnak, ragasztanak rá bármit.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.