Oldal kiválasztása

Az elmúlt héten sok-sok őszi játékot vittem az ovisaimnak, amelyen a számlálást tudtuk gyakorolni, ezeken kívül pedig egy új sünis játékot is elkészítettem a többi mellé.

Nézzük csak, mi minden található a Játéktárban, ha ősszel a számlálást szeretnénk kicsit gyakorolni 🙂  :

 

Őszi számolgatós játékok

 

Gyümölcsök és termések kosárkákban

 

A nagyméretű őszi gyümölcsöket és terméseket lehet színek szerint válogatni, és a kosárra helyezett számpöttyök, vagy számjegyek alapján számlálgatni is. Ebben a bejegyzésben találod meg a hozzávalókat.

 

 

Nyugodtan kipróbálhatjátok már 3 évesekkel is, nekik először 1-2-3, majd egyre több pöttyöt helyezhettek el a kosárkán. Tehetnek annyi gyümölcsöt/termést a kosárba, amennyit mutat a pötty.

Természetesen otthon az igazi gyümölcsöket is ugyanígy megszámolhatjátok, amikor kipakoljátok a piacról, boltból hazaérve.

 

Gyümölcsfák és gombák

 

Az előzőhöz nagyon hasonló oldalt találtok az Őszi ovis foglalkoztató bejegyzésében is, de itt a gyümölccsel teli kosarakhoz kell megtalálni a megfelelő számpöttyöket.

 

 

A kosarakon kívül egy gyümölcsfás oldalt is találtok itt, ebben az esetben a megfelelő számú almákat kell elhelyezni a fákon:

 

 

Ugyanebből a bejegyzésből ezt a gombás számlálót is ki tudjátok nyomtatni. Érdeklődő 6 évesek akár a számjegyekkel is megismerkedhetnek játék közben:

 

 

Őszi számkorongok

 

Nálunk nagy kedvenc volt ez a korongos játék, amit jól összekevertem a gyerekeknek. Így igazán nehéz volt megkeresni az összeillő párokat, amelyeken ugyanannyi mennyiség található. Innét tudod kinyomtatni a játékot.

 

 

Érdemes úgy játszani, hogy először a számpöttyös korongokat rakjátok sorba 1-10-ig, aztán megkeresitek mindegyik mellé a képes korongokat is.

 

Sünis számláló

 

Az előző játékokon kívül egy sünis számolgatós játékot is készítettem.

A süniken 1-12-ig találhatók meg a számpöttyök, a gyerekeknek pedig megfelelő számú csipeszt kell a sünikre csíptetni.

 

 

A csipeszekkel való játék nagyon jó finommotorika fejlesztő, így a matematikai képességek fejlődésén kívül még az ujjak ügyesítéséhez is hozzájárulunk.

 

 

A 6-nál nagyobb számok esetén két korong mutatja a mennyiségeket, ehhez pedig akár kétféle színű csipeszt is adhatsz a gyerekeknek. A csipeszeket két kupacra osztva, nagyon egyszerűen filctollal is beszínezheted.

 

 

Az elkészült süniknél a páros számokat tartalmazó sünik jobbra néznek, a páratlanok pedig balra. Ez is lehet egy plusz fejlesztési lehetőség.

A páros és páratlan számokkal majd iskolában ismerkednek a gyerekek, a bal-jobb irányokat viszont már nagycsoportban megismerjük.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.