Oldal kiválasztása

Ez itt a nyári, természethez kapcsolódó kihívás 1. része, mellyel arra szeretnélek ösztönözni, hogy töltsetek minél több időt a szabadban, sétáljatok, kiránduljatok minél gyakrabban erdőn-mezőn, vízparton!

Mivel az óvodás gyerekek mozgásigénye nagyon nagy (szinte végtelen 🙂 ), mindenképpen fontos, hogy egy-egy közös kirándulás során is legyen lehetőségük szabadon futkározni, játszani!

A szemlélődést, gyűjtögetést ezért akár a hazafelé úton is elkezdhetitek. Vigyetek magatokkal egy kis hátizsákot, vagy zacskót, amibe a gyűjtött kincsek majd elférnek!

 

Gyűjtögetés

 

A közös kirándulás során ezúttal gyűjtsetek néhány hosszabb-rövidebb botot! A fák alatt általában bőven találtok szél-, vihar által letört ágakat, így inkább ott keresgéljetek! Ez máris egy jó alkalom arra, hogy beszélgessetek a gyerekekkel arról, hogyan tudunk vigyázni az erdő élőlényeire.

Az erdő amúgy is rengeteg felfedezni valót tartogat, így útközben biztosan rengeteg kérdést kell majd megválaszolnod, hiszen a gyerekek kíváncsiak és mindent tudni akarnak!

Erdőről, fákról szóló információkat ebben a gyűjteményben is találsz.

Ha hazaértetek a kirándulásból, akár azonnal, vagy másnap is nekiállhattok a süni készítésnek.

 

Süni készítés

 

A sünihez szükségetek lesz egy papírdobozból kivágott kartonlapra (vagy másfajta erősebb kartonra), pár befőttesgumira és a botokra.

Először is keressetek valamit, ami kör alakú (kb. akkor legyen, mint egy tányér) és rajzoljátok körbe a kartonlapon úgy, hogy egy félkört kapjatok! Ha két sünit készítetek, akkor természetesen rajzoljátok teljesen körbe, majd vágjátok ketté!

Ezután a félkör forma egyik végét alakítsátok ki úgy, mintha egy süni lenne. Ehhez picit le kell vágni az elejéből és megrajzolni az orrocskát és a szemet:

 

 

Ezután néhány helyen picit vágd be a kartonlap tetejét és alját, majd a gyerkőcöd tegye rá a befőttesgumikat tetszés szerint. Ha éppen nincs otthon befőttesgumi, akár fonalat is végigtekerhettek a bevágások mentén keresztbe-kasul, amit a hátoldalon jól megcsomóztok.

 

 

Most pedig jöhetnek a begyűjtött botok! Ha nagyon hosszúak, törjetek le belőlük úgy, hogy nagyjából egyforma hosszúságúak legyenek, azután gyermeked próbálja meg a gumiszalagok közé egyesével bedugdosni mindegyiket!

 

 

Ez egy ovisnak nem is mindig könnyű feladat! Szép lassan kialakul a tüskés hátú süni, amelyet kiegészíthettek akár másfajta levelekkel, fűfélékkel is! Ha szükséges, menet közben ejtsetek még néhány bevágást és helyezzetek el még egy-két gumiszalagot.

 

 

Az elkészült sünit el is nevezhetitek!

Aztán elmondhatjátok neki az alábbi sünis versikét is (Várfalvy Emőke verse):

 

Tüskemalac, hova szaladsz?

Vár talán a vacsora,

eső után, friss giliszta,

ez lesz ám a lakoma!

 

Vagy talán a csigabiga,

van ma fent az étlapon?

szedd a lábad, jó étvágyat,

kedves tüskemalacom!

 

Ha többet szeretnétek megtudni a süniről és más erdei állatokról, ebben az összeállításban találhatsz bővebb információt, még több verset, meséket és kreatív ötleteket.

 

 

Miért hasznos ez a játék?

 

✅ Először is a közös séta, kirándulás miatt, hiszen minden közös tevékenység öröm a gyerekek számára és erősíti a köztetek lévő kapcsolatot!

✅ A természetben töltött idő pozitív hatása, hogy a gyerekek kimozoghatják magukat, csökken bennük a feszültség és ez természetesen a felnőttekre is igaz.

✅ A bevezetőben már említettem, hogy egy kisebb kirándulás alkalmával is rengeteget tudhatnak meg a segítségetekkel a gyerekek az erdőről, mezőről és az ott élő növényekről, állatokról. Ezeket a valódi tapasztalatokat nem pótolják a könyvek és a játékeszközök sem.

✅ A süni készítés során megismerkedhetünk a kör és a félkör fogalmával, a botok tördelésével pedig a hosszúság mérésben szereznek tapasztalatot a gyerekek. Mindkettő nagyon hasznos matematikai tapasztalat.

✅ A gumigyűrűk elhelyezése és a faágak beillesztése nagyszerűen fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotorikát.

✅ Ha verset is mondtok mellé, az anyanyelvi képességek is fejlődnek.

 

Remélem, tetszett a mai játékötlet! Találkozunk a következő részben! 🙂

Addig is…

ha szeretnél könnyen és gyorsan érdekes és hasznos játékokat biztosítani gyerkőcödnek, nézd meg a Játéktár lehetőségét!

Megnézem!