Oldal kiválasztása

Ez itt a nyári, természethez kapcsolódó kihívás 4. része, mellyel arra szeretnélek ösztönözni, hogy töltsetek minél több időt a szabadban, sétáljatok, kiránduljatok minél gyakrabban erdőn-mezőn, vízparton!

Az előző részeket itt találod:

1. rész

2. rész

3. rész
Ezúttal kiránduljatok egy olyan rétre, ahol különböző füvek, vadvirágok találhatók. Lehet ez a közeli park, vagy a falu széli mező, de akár a saját kertetek is!

Ezúttal gyűjtsetek néhány vadvirágot, leveleket, fűféléket, bármilyen pici növényt ami megtetszik nektek!

Szabad-e virágot szedni? Ezen én is sokat gondolkodtam régebben, míg egyszer megtaláltam Hamvas Béla gondolatait erről:

Egészen természetes, hogy az ember a virágot letépi, koszorút fon belőle, gomblyukába vagy kalapja mellé tűzi. Miért? Nem tudom.

Az ilyen egészen egyszerű tényben, hogy az ember virágot tép, van a legtöbb titok. Gyermekek gondtalanul szakítják, leányok bolondulnak érte, kirándulók nagy csokrokat szednek, a kertekből bokrétákat vágnak, s mindez így a lehető legnagyobb rendben van és így kell lennie.

A virágot a lélek szedi. A virág az egyetlen kép a földön, amiben a lélek önmagára ismer. Gyökerem a sötétben van, s a fény felé növök. S amikor virágot szedek, csokorba vagy koszorúba, gomblyukamra tűzöm vagy a kalapomra, magamat felvirágozom, annyi vagyok, mint a virág. Az illat, a szín segít abban, hogy átéljem e misztérium érthetetlen varázsát.

Engem gyönyörködtetnek a virágok a kertben és a mezőn, de imádom azt is, amikor egy nagy csokor van az asztalon és mindig ránézhetek. Amikor virágot szedek, önkéntelenül is megköszönöm a természetnek, és azt érzem, hogy ez így rendben van. 🌸

Jó ideje már nem tudok elmenni a földön heverő lehullott rózsaszirmok mellett sem, és folyton gyűjtögetem az utamba kerülő, hervadásnak induló virágokat is.

Egyszóval: ha van egy kis csokrotok vadvirágokból, akkor jöhet a sógyurma készítés! Ne aggódj, gyorsan kész van, és a hűtőben is eláll sokáig! Így aztán igazi Jolly Joker lehet amikor már nem tudod, mivel kösd le a gyerekeket.

 

Sógyurma készítés

 

A sógyurma recept igen egyszerű, én az alábbiak szerint készítem:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre só
  • 1/2 bögre víz
  • kevés olaj, hogy száradáskor ne repedezzen meg a sógyurma.

A liszt és a só fajtájától függ, hogyan áll össze a gyurma, menet közben lehet még adni hozzá lisztet, hogy ne legyen ragacsos.

 

 

Amikor kész a sógyurma, ki kell nyújtani kb. fél cm vastagságúra, és valamilyen kerek pohárka, vagy pogácsaszaggató segítségével kör alakú “medálokat” kell belőle szaggatni.

 

 

Ebbe nyomkodjuk aztán a kis virágokat, vagy leveleket. Óvatos mozdulattal kell belenyomni, és meg is ütögethetitek kicsit az ujjaitokkal.

 

 

3-4 éveseknek ez a tevékenység még nehéz lehet, ők kipróbálhatják például, hogyan lehet a babszemet a sógyurmába nyomkodni. De akár kedvükre gyurmázhatnak is, amíg te (esetleg nagyobb testvérrel) a virágdíszeket készíted.

 

 

A kis medálok felső részébe filctollal, vagy egy kis bottal fúrjatok egy lyukat, ha szeretnétek majd felakasztani őket!

 

 

 

Az elkészült kis korongokat megszáríthatjátok a napon – ebben az esetben tegyétek egy rácsra, hogy alul is száradjon!

Én kipróbáltam, hogyan lehet sütőben kisütni, és azzal ellentétben, hogy a legtöbb helyen nagyon alacsony hőfokon javasolják sütni, én 200 fokon 20 percig sütöttem légkeveréses sütőben. Volt olyan alkalom, hogy vékonyabbra sikerültek a korongok és 15 perc is elég volt.

Mivel minden sütő kicsit más, tapasztald ki nyugodtan, nálatok mi válik be!

A sógyurma ezen a módon szerintem tökéletesen kiszáradt és pont jó lett, a lila színű virágok azonban sajnos eléggé kifakultak. A virágok szépen a helyükön maradtak, egyedül a babszemes medál levélkéi estek ki – valószínűleg nagyon vékonyak voltak és így nem sikerült eléggé belenyomni a gyurmába. De sebaj, egyszerűen vissza lehet őket ragasztani.

Mindenesetre nekem tetszik a végeredmény! 🙂

 

 

Az elkészült kis korongokat akár fel is akaszthatjátok:

 

 

Miért hasznos ez a tevékenység?

 

✅ Először is a közös séta, kirándulás miatt, hiszen minden közös tevékenység öröm a gyerekek számára és erősíti a köztetek lévő kapcsolatot!

✅ A virágok gyűjtögetése megint csak ráirányítja a figyelmeteket a természet szépségére és segít megfigyelni azt, hogy milyen sokszínű az élet a közvetlen közelünkben.

✅ A virágok szedése, sógyurmába nyomkodása nagyon jó finommotorika fejlesztő hatású tevékenység.

✅ A gyurma elkészítése során az érzékszervek is “dolgoznak”, hiszen különböző anyagokat tapintunk, amelyek az érintésünk nyomán ráadásul formálódnak, szilárdulnak is.

✅ A gyurmából való formázás, gyúrás, nyomkodás, sodrás szintén jól ügyesíti az ujjakat, erősíti a kézfej izmait.

✅ Ismét megtapasztaljuk, milyen is a “kör” forma, hiszen a kör alakú pohárszél segítségével kör alakú gyurma-medálokat varázsolunk.

✅ Végül észrevétlenül a gyerekek esztétikai érzékét is fejlesztjük, a természetes, ízléses díszek készítésével, elhelyezésével az otthonunkban.

 

 

 

Vidám alkotást kívánok! 🙂