Oldal kiválasztása

A Játékos hónapok “Kezdődik az óvoda” részéhez kapcsolódva egy nagyon egyszerű társasjátékot készítettem el.

A legkisebb ovisok életkorukból adódóan még nem igazán tudnak társasjátékot játszani, hiszen ez a típusú játék általában hosszabb ideig tart, közben várakozni is kell, figyelni, hogy mikor kerül ránk a sor, no és a játékszabályt is meg kell jegyezni.

Ez a letölthető társasjáték azonban nem csak gyorsan elkészíthető, hanem a szabálya is a lehető legegyszerűbb, és viszonylag gyorsan végig játszható.

 

 

A játékmezőkön található sokféle kisfiú, kislány jól illeszkedik az első ovis napok témájához: az első hetek ugyanis arról szólnak, hogy igyekszünk megismerni egymást.

Ha ovis csoportban játszotok, lehetnek például az ismerkedés kérdései az alábbiak:

  • Milyenek is vagyunk? Beszélgethetünk a külső tulajdonságainkról, megjegyezhetjük, kit hogy hívnak, melyek a kedvenc játékai, tevékenységei.
  • Miben hasonlítunk? Miután mindenkit megismertünk egy kicsit, kereshetünk olyan dolgokat, amelyekben hasonlóak vagyunk. Például: mindketten szeretjük a mákos tésztát, vagy mindannyian szeretünk hintázni.
  • Miben különbözünk? Peti magasabb, mint Ádám, Julcsi haja szőke, Orsié pedig barna. Laci szeret autózni, Tibi nem.
  • Mi együtt egy csoportba járunk. Ez a sokféle kisfiú és kislány mind az ovis csoportunkhoz tartozik.

 

Ha otthon játszotok a gyerekekkel, szintén megemlíthetitek a közösséget, ahová tartoznak (ovis csoport, iskolai osztály) és elgondolkodhattok a fenti kérdéseken!

  • Ki az, aki külső-, vagy belső tulajdonságaiban hasonlít hozzátok?
  • Ki az, aki nem kedveli azt a játékot, vagy tantárgyat, amit ti szerettek?
  • Mennyien vagytok a csoportban? Hányan  vannak a lányok / fiúk? Fel tudjátok sorolni az összes osztálytársat?

 

Az alábbi társasjáték képein is sokféle kisfiút és kislányt találtok! Figyeljétek meg jól: mennyi kislány és kisfiú szerepel a képeken? (Három kislány és három kisfiú képe váltakozik.)

 

 

A gyerekeket akár el is nevezhetitek, és játékosan egy bábuval végigjárva a táblát, felsorolhatjátok a neveket. A képek mindig ugyanolyan sorrendben követik egymást, így mire végighaladtok a táblán, lehet, hogy meg is jegyzik a neveket a gyerekek.

Azt is megfigyelhetitek, hogy ki hogy érzi magát a képeken! Ti hogy éreztétek magatokat az első ovis, iskolás napokon? Beszélgessetek erről is!

Az érzelmekkel kapcsolatos játékokról itt olvashatsz bővebben, a nyomtatható játékokat pedig itt találod.

 

A játék elkészítése

 

Nyomtasd ki az oldalakat!

Két oldalon a társasjáték alaplapját találod – ezeket ragaszd össze a hátulján ragasztószalag segítségével, hogy egy nagy játékmezőt kapj! Érdemes egy vastagabb kartonlapra is felragasztani a játékmezőt, hogy kényelmesen lehessen rajta lépegetni!

 

A játékhoz szükséged lesz a dobókockára is, amit szintén nyomtass ki, majd a szaggatott vonalak mentén hajtogasd meg! A dobókocka sablon kis füleit is hajtsd be, és ragasztózd be! Ezután állítsd össze a kockát!

 

 

 

Játékszabály:

Mindenki állítsa a bábuját a RAJT mezőre! Ezután dobjatok felváltva a dobókockával! Lépjetek előre arra a mezőre, ahol a dobókockán látható kislányt, vagy kisfiút találjátok!

Az lesz a győztes, aki először ér az utolsó mezőn látható kisfiúhoz.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.