Oldal kiválasztása

Még van egy kis idő a nyárból, de hamarosan jönnek a szorgos hétköznapok, amikor a családban reggelente mindenki útnak indul oviba, suliba, vagy munkahelyre. Ilyenkor jó, ha van egy reggeli rutin, ami megkönnyíti a készülődést és lehetővé teszi, hogy kapkodás nélkül teljen a reggel.

 

Miért jó a képes napirend?

 

A kisgyermekek – mivel még nem ismerik az órát – az egymást követő teendők segítségével tájékozódnak az időben. Tudják például, hogy az óvodában az ebéd után a fogmosás, majd az alvás következik és hogy uzsonna után hamarosan itt lesz anya, vagy apa. Számukra ezért különösen fontos, hogy tisztában legyenek a reggeli teendőkkel.

 

 

Kicsik számára is könnyen befogadható módja a napirend megjelenítésének, ha egy jól látható helyen képeket helyezünk el a megfelelő sorrendben, és ezeket követve végezhetik el a  teendőket. Ez a megoldás azért is jó, mert:

  • Biztonságérzetet ad számukra, ha egy jól látható helyen követhetik az eseményeket, amelyek mindig ugyanolyan sorrendben zajlanak. Nincsenek váratlan dolgok, a megszokott teendők követik egymást.
  • Önállóan is látják, hogy milyen teendőik vannak, így egyedül is képesek azokat elvégezni. Önbizalmukat pedig növelik az önállóan elvégzett “feladatok”. 
  • Rendszeresen követve az ábrákat, rögzül számukra az események sora, így esély van arra is, hogy valamivel gyorsabban teljen a reggeli készülődés – persze ovis életkorban ez egyáltalán nem kiszámítható dolog 🙂

 

Hogyan készítsd el a képes napirendet?

 

Kezdd azzal, hogy kinyomtatod a képeket! Választhatsz a kisebb- és a nagyobb méretek között, attól függően, hogyan tervezed elkészíteni a képes napirendet. Az alábbi ötlethez a kisebb képek szükségesek.

Miután kivágtad a képeket, színes kartonból vágj ki 14,5  x 7,5 cm nagyságú téglalap formákat.

 

ovis napirend képek

 

Hajtsd félbe a kartonból kivágott téglalapokat és ragaszd a belsejükbe az általad választott képeket!

 

napirend képek letölthető

 

Keress egy megfelelő helyet a lakásban – lehet ez akár a gyerekszoba is – ahová a megfelelő sorrendben egymás után elhelyezed a képeket. Ügyelj arra, hogy a gyerekek számára is jól látható és elérhető legyen!

Az elhelyezés sorrendje balról jobbra, vagy akár a képen látható módon fentről lefelé is történhet A képen a sorrend:

  • bevetni az ágyat
  • felöltözni
  • reggelizni
  • fogat mosni
  • cipőt húzni
  • kabátot, sapkát felvenni

 

A nyomtatható oldalakon eddig összesen 18 képet találsz, de várom a javaslataitokat arra vonatkozóan, mi az, ami még hiányzik!

 

nyomtatható napirend képek ovisoknak

 

Láthatod, hogy a kis képeket be is lehet csukni. Így követhetik a gyerekek a saját tevékenységüket. Amikor készen vannak egy-egy teendővel, egyszerűen becsukják a kis lapot, amelyen ekkor egy mosolygó fejecske látszik – jelezve, hogy készen van a teendő.

 

napirend gyerekeknek

 

A mosolygó fejecskéket is ki tudod nyomtatni, de egyszerűen használhatsz hasonló matricákat is, vagy bármilyen más jelet – például szívecskét, vagy a “kipipálva” jelet, amit rá is rajzolhatsz a kartonpapír elejére.

Ahhoz, hogy a kis lapok becsukva maradjanak, öntapadós tépőzárból tudsz rögzíteni a szélükre egy-egy keskeny csíkot. Ezt ezen a képen jól láthatod.

 

napirend képek gyerekeknek

 

Ezeket az oldalakat a Játéktár tagjaként tudod letölteni. 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.