A Játékos hónapok egyik számomra is kedves témaköreként a tavaszi virágokkal való ismerkedéshez gyűjtögettem össze sok-sok ötletet.  Itt tudod megnézni, milyen sokféle módon tudjátok körbejárni ezt a témát, és szép fokozatosan, játékosan, mindenre időt hagyva hogyan tudjátok megismertetni, ezáltal megszerettetni a tavaszi virágokat a gyerekekkel.

Tavasszal akár a Föld napjához is kapcsolódhatnak ezek a játékötletek a kertészkedős tevékenységekkel együtt.

A virágos ötletekhez kapcsolódóan részletesen írtam a virágboltos játékról, mert azt tapasztaltam, hogy a boltos játék minden variációja nagyon érdekes a gyerekek számára. Készítettem néhány kelléket is, amelyeket kinyomtatva még “igazibbá”, hangulatosabbá tehetitek a játékot. Ezáltal ösztönözhetjük a gyerekeket arra, hogy nekik is újabb ötleteik támadjanak, illetve sokkal szélesebb körű a fejlődési lehetőségek tárháza is.

A szerepjátékok fontosságáról itt írtam korábban, ezt is érdemes elolvasnod.

 

Virágbolt felirat

 

 

Ez a felirat A/4 méretű, és nyomtatás után érdemes egy vastagabb lapra felragasztani, ha lyukat fúrtok bele és úgy fogjátok felakasztani a játékbeli virágbolt fölé. Egy átlátszó ragasztószalag darabkával a falra is rögzíthetitek, ez általában nem hagy nyomot.

Kétféle betűtípussal is elkészítettem a feliratot, mert nem tudtam választani, mindkettő nagyon tetszett 🙂 . Ez a másik változat:

 

 

 

Nyitva – zárva tábla

 

Ezeknél a feliratoknál próbáltam kicsit utalni a színekkel a gyerekek előzetes ismeretire a közlekedéssel kapcsolatban:

piros – tilos, állj meg, nem mehetsz be,

zöld – szabad, nyitva a bolt, bejöhetsz.

 

 

Bevásárlólista

 

A játékhoz tudsz nyomtatni bevásárlólistát, amelyen jelölni lehet, hogy melyik színű virágból mennyit kell vásárolni. Ezt fekete-fehér változatban találod meg, és a virágokat kedvetek szerint ki tudjátok színezni.

Ezt az oldalt akár feladatlapként is használhatod, például így:

  • Az első sorban sárga virágok legyenek, a második sorban kékek, a harmadik sorban pirosak….stb.
  • Az első sorban legyen három sárga virág, és egy piros; a második sorban legyen kettő rózsaszín és kettő kék …stb.
  • Minden sorban úgy színezd ki a virágokat, hogy ne legyenek köztük egyformák! A sorok is különbözőek legyenek!

Iskolába készülő 6-7 évesekkel megpróbálhatjátok az “oszlop” fogalmát is érzékeltetni a színezéssel:

  • Az első oszlopban legyenek sárga virágok, a másodikban kékek …stb.

 

 

Játszhattok egy kis figurával a kinyomtatott oldalakon lépegetős játékot, amellyel az irányokat tudjátok gyakorolni (lehet társasjáték bábu, de a tavaszra való tekintettel akár méhecske, vagy pillangó is, ha van).

A bábu a bal felső sarokból indul, és úgy lépked a virágokon, ahogyan te mondod. Például: le – jobbra – jobbra – fel. Ez a virág legyen sárga. Ezután a kis bábu (méhecske) folytathatja az útját a sárga virágtól kezdve. Például: jobbra – le – le – le – balra. Ez a virág legyen kék. És így tovább…

 

Virágmagos tasakok

 

A virágboltban a virágokon kívül árulhattok virágmagokat, virághagymákat is. Ehhez egyszerűen tudsz nyomtatni kis tasakokat, amelyeken szerepel az adott virág képe és neve is.

 

 

Az elkészítéshez először is nyomtasd ki a kívánt oldalt, majd hajtogasd meg a szaggatott vonalak mentén! Végül ragaszd össze a kis tasakot. A felső részén nyomd be kicsit az ujjaiddal, és hajtsd rá a tetejét!

 

 

A fehér lapon kicsit látszanak a halványszürkével jelölt vonalak, de mivel rajta van a kép és a felirat is, gyorsan el tudod készíteni.

 

 

Üres tasak-sablont is találsz, amelyet akár halvány színű lapra is tudsz nyomtatni, erre viszont utólag kell ráragasztanod a képeket és ráírni a feliratot. Ehhez megtalálod a virág képeket is külön.

Igaz, hogy a mezei virágokhoz nem szoktunk virágmagot venni, de nevezhetitek másnak is, például gyógynövény teának (pitypang), vagy játéktól függően bárminek. A lényeg, hogy játék közben találkoznak a gyerekek a már előzőleg megismert virágok képeivel és nevével.

 

 

Árcédulák

 

A játékhoz tudtok nyomtatni egyszerűen árcédulákat is, ezt most számjegyekkel készítettem, gondolva az iskolás tesókra. Más játékhoz is jól fel tudjátok használni.

 

 

Szeretnéd letölteni és használni az itt látott tartalmat? Csatlakozz hozzánk!