Oldal kiválasztása

A Játékos hónapok egyik számomra is kedves témaköreként a tavaszi virágokkal való ismerkedéshez gyűjtögettem össze sok-sok ötletet.  Itt tudod megnézni, milyen sokféle módon tudjátok körbejárni ezt a témát, és szép fokozatosan, játékosan, mindenre időt hagyva hogyan tudjátok megismertetni, ezáltal megszerettetni a tavaszi virágokat a gyerekekkel.

Tavasszal akár a Föld napjához is kapcsolódhatnak ezek a játékötletek a kertészkedős tevékenységekkel együtt.

A virágos ötletekhez kapcsolódóan részletesen írtam a virágboltos játékról, mert azt tapasztaltam, hogy a boltos játék minden variációja nagyon érdekes a gyerekek számára. Készítettem néhány kelléket is, amelyeket kinyomtatva még “igazibbá”, hangulatosabbá tehetitek a játékot. Ezáltal ösztönözhetjük a gyerekeket arra, hogy nekik is újabb ötleteik támadjanak, illetve sokkal szélesebb körű a fejlődési lehetőségek tárháza is.

A szerepjátékok fontosságáról itt írtam korábban, ezt is érdemes elolvasnod.

 

Virágbolt felirat

 

 

Ez a felirat A/4 méretű, és nyomtatás után érdemes egy vastagabb lapra felragasztani, ha lyukat fúrtok bele és úgy fogjátok felakasztani a játékbeli virágbolt fölé. Egy átlátszó ragasztószalag darabkával a falra is rögzíthetitek, ez általában nem hagy nyomot.

Kétféle betűtípussal is elkészítettem a feliratot, mert nem tudtam választani, mindkettő nagyon tetszett 🙂 . Ez a másik változat:

 

 

 

Nyitva – zárva tábla

 

Ezeknél a feliratoknál próbáltam kicsit utalni a színekkel a gyerekek előzetes ismeretire a közlekedéssel kapcsolatban:

piros – tilos, állj meg, nem mehetsz be,

zöld – szabad, nyitva a bolt, bejöhetsz.

 

 

Bevásárlólista

 

A játékhoz tudsz nyomtatni bevásárlólistát, amelyen jelölni lehet, hogy melyik színű virágból mennyit kell vásárolni. Ezt fekete-fehér változatban találod meg, és a virágokat kedvetek szerint ki tudjátok színezni.

Ezt az oldalt akár feladatlapként is használhatod, például így:

  • Az első sorban sárga virágok legyenek, a második sorban kékek, a harmadik sorban pirosak….stb.
  • Az első sorban legyen három sárga virág, és egy piros; a második sorban legyen kettő rózsaszín és kettő kék …stb.
  • Minden sorban úgy színezd ki a virágokat, hogy ne legyenek köztük egyformák! A sorok is különbözőek legyenek!

Iskolába készülő 6-7 évesekkel megpróbálhatjátok az “oszlop” fogalmát is érzékeltetni a színezéssel:

  • Az első oszlopban legyenek sárga virágok, a másodikban kékek …stb.

 

 

Játszhattok egy kis figurával a kinyomtatott oldalakon lépegetős játékot, amellyel az irányokat tudjátok gyakorolni (lehet társasjáték bábu, de a tavaszra való tekintettel akár méhecske, vagy pillangó is, ha van).

A bábu a bal felső sarokból indul, és úgy lépked a virágokon, ahogyan te mondod. Például: le – jobbra – jobbra – fel. Ez a virág legyen sárga. Ezután a kis bábu (méhecske) folytathatja az útját a sárga virágtól kezdve. Például: jobbra – le – le – le – balra. Ez a virág legyen kék. És így tovább…

 

Virágmagos tasakok

 

A virágboltban a virágokon kívül árulhattok virágmagokat, virághagymákat is. Ehhez egyszerűen tudsz nyomtatni kis tasakokat, amelyeken szerepel az adott virág képe és neve is.

 

 

Az elkészítéshez először is nyomtasd ki a kívánt oldalt, majd hajtogasd meg a szaggatott vonalak mentén! Végül ragaszd össze a kis tasakot. A felső részén nyomd be kicsit az ujjaiddal, és hajtsd rá a tetejét!

 

 

A fehér lapon kicsit látszanak a halványszürkével jelölt vonalak, de mivel rajta van a kép és a felirat is, gyorsan el tudod készíteni.

 

 

Üres tasak-sablont is találsz, amelyet akár halvány színű lapra is tudsz nyomtatni, erre viszont utólag kell ráragasztanod a képeket és ráírni a feliratot. Ehhez megtalálod a virág képeket is külön.

Igaz, hogy a mezei virágokhoz nem szoktunk virágmagot venni, de nevezhetitek másnak is, például gyógynövény teának (pitypang), vagy játéktól függően bárminek. A lényeg, hogy játék közben találkoznak a gyerekek a már előzőleg megismert virágok képeivel és nevével.

 

 

Árcédulák

 

A játékhoz tudtok nyomtatni egyszerűen árcédulákat is, ezt most számjegyekkel készítettem, gondolva az iskolás tesókra. Más játékhoz is jól fel tudjátok használni.

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.