Oldal kiválasztása

A Játékos hónapok “Ismerd meg a telet!” témaköréhez kapcsolódva készítsd el az alábbi játékokat a gyerekeknek!

Tükörképes memóriajáték

 

A kártyákat nyomtasd műszaki rajzlapra, azután lamináld, majd vágd ki, így nagyon sokáig tudtok majd játszani vele. A műszaki rajzlapra azért van szükség, mert a memóriajáték során lefelé kell fordítani az összes kártyát. Ha sima fénymásolópapírra nyomtatod, átlátszanak a képek az oldalon, és ez nagyon megkönnyíti a játékot 🙂 .

 

 

Mielőtt memóriajátékot játszanátok, azt javaslom, nézegessétek meg a kártyákat és keressétek meg mindegyiknek a párját. Figyeljétek meg a képeken a gyerekek tükörképeit: melyik kezükben van a hógolyó az egyik- és a másik képen? Melyik lábukat emelik fel? Merre siklik a szánkó?

Próbáljátok ki ti is! Nézzétek meg a különböző mozdulatokat a tükörben! Tegyetek valamit az egyik-, majd a másik kezetekbe! Emeljétek fel az egyik-, majd a másik lábatokat! Forduljatok az egyik-, majd a másik irányba! (6 éveseknél már megnevezhetjük a bal és a jobb irányokat, kisebbeknél mondhatjuk például, hogy “fordulj az ablak felé – aztán az ajtó felé”. )

Legyetek egymás tükörképei! Álljatok egymással szemben és egyikőtök vegyen fel egy testhelyzetet, amit a másiknak pontosan le kell utánoznia.

Válogassátok ki a képeket aszerint is, hogy a jobb-, vagy a bal kezükben tartják a hógolyót a gyerekek! Ehhez találtok segítségül egy oldalt, amely tetején egy kis kép jelzi a két különböző irányt.

 

 

A két kis képet ki is vághatjátok és elhelyezhetitek alá a képeket.

 

 

Ezek után talán már könnyebb lesz a memóriajáték is.

A memóriajáték szabálya: fordítsátok lefelé az összes kártyát, majd az első játékos fordítson fel kettőt/vagy hármat (megegyezés szerint). Ha van közte pár – ebben az esetben az ábra tükörképe számít párnak – akkor azt elteheti. Ha nincs pár, visszafordítja a kártyákat és a következő játékos jön. A győztes az lesz, aki több párt tudott gyűjteni.

Csipeszes sorozatalkotó játék

 

Ezeket a játékokat is érdemes laminálás után kivágni. Mindegyik oldalon öt sorozatot és a hozzá tartozó hiányzó képeket találjátok meg. A lap alján lévő kis képeket kell felragasztani egy-egy csipeszre. Ragasztópisztoly, vagy kétoldalas ragasztószalag is jól megtartja a csipeszen a képeket (én facsipeszt használtam).

 

 

A gyerekek feladata megkeresni minden sorban a sor végére illő kesztyűt. Mindegyik sorozatnál más a soralkotás szabálya, a kesztyűk viszont nagyon hasonlítanak egymásra, így egy kicsit gondolkodni kell a helyes megoldáson 🙂 .

Ugyanilyen játékot találtok sapkás- és hópelyhes változatban is. A sapkás oldal a legkönnyebb.

 

 

 

A hópelyhek esetében kicsit alaposabb megfigyelés szükséges, hiszen a formájuk némileg bonyolultabb – de a két különböző szín itt is segíti a megoldást.

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.