Oldal kiválasztása

A Nyári játékcsomag és a Júniusi feladatlapok oldalain többségében 4-6 éveseknek szóló játékos feladatokat találhattok. Most készítettem pár igazán nyári játékot a kisebbeknek is. Kiscsoportos ovisokkal már bátran kipróbálhatjátok mindegyiket!

A játékok mindegyike segíti az alakészlelés fejlődését, a színek, minták és formák megismerését. Miért lesz majd hasznos ez a képesség?

Fontos, hogy az ovis évek alatt a gyerekek egyre pontosabban tudják majd észlelni az egyes formák körvonalait, ki tudják emelni azokat a háttérből, idővel majd meg is tudják nevezni azokat (kör, háromszög, négyzet).

Egy másik fontos képesség pedig, hogy össze tudják hasonlítani a sokféle színt, mintát, formát és megtalálják köztük az azonosakat.

Ezek az ismeretek lesznek szükségesek ahhoz, hogy első osztályban a gyerekek majd pontosan meg tudják figyelni, le tudják másolni az egyes betűelemeket, számokat, illetve az olvasás során is helyesen észleljék és tudatosítsák azokat.

Mindez természetesen egy hosszú folyamat, amely sok-sok játékos tapasztalatszerzés során alakul. Sok ötletet találtok a formák megismerésével kapcsolatban ebben a bejegyzésben.

Nézzük is meg, hogyan segítik ezeknek a képességeknek az alakulását a mostani játékok!

 

Jégkrém párosító

 

Nyomtasd ki a jégkrémes oldalakat, ha tudod lamináld, vagy ragaszd egy keményebb kartonlapra, majd vágd körbe a jégkrémeket!

Gyerkőcöd feladata lesz megtalálni minden egyes jégkrémnek a párját. Ehhez alaposan meg kell figyelnie a színeket és a mintákat is a jégkrémeken és meg kell találnia az egyformákat.

 

 

A játékot úgy is elkészítheted, hogy az összes jégkrémet körbevágod, de úgy is, hogy az egyik oldalt meghagyod alaplapnak és arra kell elhelyezni a jégkrémeket. A laminált oldalra ekkor akár kis tépőzár darabot is tudsz tenni, így egy mappába fűzve akár utazás közben is tudnak játszani a gyerekek.

 

Egy kicsit nehezebb változat a szürke árnyalatos párkereső játék, mert itt a színek nem látszanak, csak a minták alapján kell megtalálni a párokat.

 

 

Ezt az oldalt a csíkos háttér nélkül, színezőként is megtalálod – ekkor kedvetek szerint színezhettek, rajzolhattok még mintákat a jégkrémekre.

 

Fagyi párosító

 

A fagyis párosító játéknál a különböző formákat kell felismerniük a gyerekeknek. A fagyitölcsérbe azt a fagyigombócot kell elhelyezni, amelyen ugyanolyan forma található.

 

 

Ehhez a játékhoz két oldal tartozik, azaz 10  féle formát tudnak párosítani a gyerekek.

A játék elkészítése hasonló a jégkrémeshez: érdemes laminálni az oldalt és a kivágandó részeket is, valamint használhatsz tépőzár korongokat is, hogy ne csússzanak el az egyes részek.

Természetesen úgy is elkészítheted a játékot, hogy a tölcséreket is körbevágod, így háttér nélkül, csak a fagyikat kell majd összeállítaniuk a gyerekeknek.

 

Papucs párosító

 

A harmadik párosító játékban a papucsoké a főszerep 🙂. Mindegyik papucsnak elveszett a párja, így mellé kell helyezni a megfelelőt.

 

 

Ez a játék lehetőséget ad arra is, hogy megfigyeljük, minden párban van bal- és jobb lábas papucs is. Néha az egyik-, néha a másik oldalról hiányzik a papucs.

Ehhez a játékhoz találsz még 10 pár különböző színű papucs-párt két külön oldalon, amelyekből tudsz papucs-párkereső játékot készíteni. Ehhez az összes papucsot vágd körbe, keverd jól össze, és gyerkőcöd feladata lesz megtalálni az összeillő párokat.

 

Nyári árnykép kereső

 

Találtok egy nyári képet is, amelyen a szürke részekre illő gyerekeket kell megtalálni és megfelelően elhelyezni a képen. A gyerekeket egy külön oldalról tudod kivágni – ehhez is érdemes laminálni az oldalt, és aztán úgy körbevágni a kis figurákat.

 

 

Ebben az esetben is a megfelelő alakészlelés a lényeg, hiszen a szürke részeket jól meg kell figyelni ahhoz, hogy az odaillő gyerekeket rá tudjuk illeszteni.

Ezt az oldalt kirakó formájában is megtalálod, kicsikre való tekintettel most ilyen egyszerű, hat részre osztott formában:

 

 

Ha szeretnéd, akár több részre is felvághatod a kirakót.

Az oldalakból akár ilyen nyári játékmappát is készíthetsz – az elkészítésről ebben a bejegyzésben olvashatsz bővebben.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.