Oldal kiválasztása

Nagyon sokan kértétek az elmúlt időszakban,hogy az egyik legkedvesebb tavaszköszöntő meséhez, a “Nagytakarítás a Napnál” c. történethez készítsek bábokat.

Én is nagyon szeretem ezt a kis mesét, és ebben a tavaszváró márciusi időszakban igazán aktuális, úgyhogy elkészítettem hozzá a szereplőket.

Most már nagyon sok meséhez készültek bábok, így  lehet, hogy néhány szereplő ismerős lesz a számodra korábbi mesékből  🙂 .

 

Miért bábozzunk, meséljünk?

 

Az anyanyelv elsajátítás folyamata, a beszédfejlődés, a kisgyermekkori kommunikációs tapasztalatok nagyban befolyásolják azt, hogyan tud majd egy kis elsős megtanulni  olvasni.

Bármilyen furcsa, a gyerekek nem kimondottan az iskolában tanulnak meg írni olvasni, csak az iskolában érnek el egy folyamatnak a végére, ami már a születéskor elkezdődik. Ahhoz, hogy sikeres legyen az olvasás tanulás folyamata, az azt megelőző apró lépéseknek is meg kell történniük, amelyek biztos alapként fognak szolgálni a tanulás során.

Nagyon sokat jelent egy kisgyermek számára, ha:

  • már a születésétől kezdve (sőt még azelőtt) hall dalocskákat, mondókákat,
  • játszanak vele ölbéli játékokat,
  • minden nap hall mesét,
  • sokat beszélgetnek vele a hétköznapi dolgokról, az élményeiről,
  • sokféle tapasztalatot szerez sokféle környezetben (természet, utazás, vásárlás stb.), amelyek során gyarapszik szókincse és gondolkodása is fejlődik,
  • vannak saját könyvei, amelyekből akár önállóan is “mesélhet”,

egyszóval rengeteg lehetőséget kap arra, hogy a nyelvi fejlődés folyamatában támogatva legyen.

A bábozás, bábokkal való játék is nagyszerű terep a gyerekeknek az anyanyelvi készségeik gyakorlásához, miközben jó szórakozást is nyújt a számukra.

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el.