Oldal kiválasztása

A csillagos égbolt nem csak a gyerekek számára varázslatos világ!

Asztrológusok, csillagászok, kíváncsi emberek már évezredek óta figyelik, kutatják az égbolt titkait.

Mindig is úgy tartották, hogy az égbolt egy csodálatos hely, ahonnét az éltető meleg és fény árad, ahol minden csillog és ragyog.

 

Mit mutatnak a csillagok?

 

Irányokat

 

Régebben azért is figyelték a csillagokat az emberek, mert azok segítségével tájékozódtak. A Sarkcsillag például mindig az északi irányt mutatja, a Dél Keresztje pedig a délit.

 

Időt

 

A csillagok járásáról arra is következtetni tudtak, hogy mennyi az idő. Amikor megjelent az esthajnalcsillag (Vénusz), akkor tudták, hogy vacsoraidő van, hamarosan besötétedik az ég. A nagymedve (Göncöl szekér) állásáról pedig meg tudták mondani, hogy éjfél előtt, vagy után jár az idő.

 

A jövőt

 

A csillagok járásából jósoltak is. Ezzel kapcsolatban fennmaradtak például ehhez hasonló jóslatok: „Ha Karácsony éjszakáján sok csillag van az égen, akkor jó termés lesz, meg jószág is lesz”.

 

Történeteket

 

Az égboltot egy csodálatos, mesebeli helynek tartották az emberek és képzeletben istenekkel, hősökkel, érdekes lényekkel népesítették be.

A csillagos égboltra nézve szinte látták is ezeket az égen lakó lényeket – az egymáshoz közel lévő csillagokat képzeletben összekötve kirajzolódtak előttük az égi mesebirodalom lakói. Volt köztük egyszarvú, oroszlán, nagy kutya, kis- és nagy medve, tengeri kígyó, bátor hősök és szépséges istennők.

Csodás történeteket is szőttek köréjük, amelyeket még ma is mesélünk. Sőt, a csillagképeket még ma is láthatjuk az égbolton!

 

Csillagkép kártyák

 

Ismerkedjetek meg a leggyakoribb csillagképekkel!

Nyomtasd ki a kártyákat és nézzétek meg, melyiket hogy hívják!

Biztosan lesz, ami már ismerős a számotokra! Megtaláljátok például a 12 csillagjegy képeit. Az állatövi jegyek tizenkét részre (csillagjegyre) osztják azt az utat, amin a Nap a Földről nézve végighalad egy év alatt.

Ti melyik csillagjegyben születtetek? Keressétek meg a képek között!

 

 

 

Némelyik csillagkép rajza egyértelműen mutatja az elnevezés tartalmát, másoknál pedig szinte bármit képzelhetünk a pontok és vonalak által megrajzolt alakzatokba.

 

 

 

 

Érdekes játék felfedezni, hogy ki mit lát egy adott képen! Az oroszlán esetében például a felfelé kunkorodó vonal a fejét jelzi, de a gyerekek szemében lehet ez akár a farka is!

A kártyákat kétszer kinyomtatva akár memóriajátékot is készíthettek!

 

Rajzold meg a csillagképeket!

 

A csillagképekből találtok olyan változatot is, amelyről a vonalak hiányoznak, és a gyerekeknek kell azokat megrajzolni.

 

 

Ehhez érdemes segítségképpen használni a teljes csillagképet.

 

 

A csillagkép kártyákat arra is használhatjátok, hogy megkeressétek az égbolton a valódi csillagképeket.

 

Képek a bolygókról

 

A bolygókkal való ismerkedéshez sok játékötletet találtok a Játékos hónapok augusztusi részében.

Hogy ne kelljen keresgélni, hogy is néz ki egy-egy bolygó, töltsd le a bolygókról készült képeket!

 

 

Mindegyikhez találsz feliratot is, így iskolás tesóval is tudtok játszani úgy, hogy párosítjátok a képeket a feliratokkal.

A feliratok a képeknek megfelelő sorrendben követik egymást, így tudod majd követni, hogy melyik bolygót hogy hívják 🙂 .

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.