Oldal kiválasztása

Tavasszal sok-sok tapasztalatot szerezhetnek a gyerekek a segítségetekkel a növényekről, azok fejlődéséről kertészkedés közben. Ezzel kapcsolatban számos játékötletet találsz a Játékos hónapok kertészkedéssel foglalkozó témakörében.

A sok valódi tapasztalatot most is kiegészíthetjük egy egyszerűen elkészíthető játékkal, amelyhez csak nyomtatható zöldségek és egy-két hurkapálcika, vagy vékony botdarab szükséges.

 

Így tudod elkészíteni a játékot:

 

A játékhoz tartozó nyomtatható oldalak letöltési linkjét lejjebb találod. A kinyomtatott oldalakról vágd ki a sokféle zöldséget (összesen 27 féle zöldséget találsz a 3 oldalon). Nyugodtan kivághatod egy kis ráhagyással a képeket, a fehér háttér csak még jobban kiemeli majd a rajzokat.

 

 

A kis zöldségeket ragasszátok fel egy-egy hurkapálca darabra, vagy spatulára. Ebben akár a gyerekek is tudnak segíteni. A hurkapálcát nem nehéz eltörni, sok-sok egyforma darabot kell készíteni belőle. A zöldségeket pedig egyszerűen átlátszó ragasztószalaggal tudjátok rögzíteni rajta.

Ha esetleg se spatula, se hurkapálca nincs otthon, egész nyugodtan keressetek pár vékonyabb botot az udvaron, kertben, vagy séta közben.

 

 

A játékbeli kiskerthez szükségetek lesz valamire, amibe bele tudjátok szúrni a kis pálcikákat. Szerintem a legegyszerűbb egy darab hungarocell. Ha akad otthon valamilyen színes csomagolópapír, be is boríthatjátok, vagy be is festhetitek barnára, vagy zöldre.

Ezt a játékot már úgy is játszottam gyerekekkel, hogy kis gyurmagolyókba szúrtuk az elkészült zöldségeket és azokat rakosgattuk ide-oda a kiskertben. Ez is egy nagyszerű megoldás.

Ezen a képen látod is a hungarocell lapot.

 

 

Először egész nyugodtan hagyd, hogy a gyerekek rakosgassák, szúrkálják a kiskertbe kedvükre a zöldségeket! Ez is egy ujj-ügyesítő kis tevékenység.

Ha van előzetes közös tapasztalatotok a kertészkedésről, feleleveníthetitek közösen, hogy eddig mi mindent ültettetek, vetettek a kertben. Felismertek valamit ebben a játék-kertben, amit együtt is elültettetek?

Mi minden került még most ebbe a kiskertbe? Szép lassan sorra kerülhet mindegyik zöldség fajta neve.

 

 

Gyakran megfigyeltem már, hogy néhány kisgyermeket maga a tevékenység köt le, ahogy szép sorban elhelyezi zöldségeket (vagy virágokat, mert azokkal is szoktuk játszani) a “kertben”.

Kisebbek gyakran újra- és újra kiveszik-beteszik a pálcikákat, máshová helyezik, gyakorolják magát a mozdulatot, élvezik a tevékenységet mindenféle magyarázat nélkül. Ilyenkor érdemes bőven időt hagyni a gyerekeknek a játékra, hadd tevékenykedjenek kedvükre.

Gyakran állat-figurákat is bevontak a játékba, vagy járműveket, amelyekkel elszállították a krumplit, répát. Így sokszor igazi szerepjáték kerekedett, amit az újfajta játékeszköz inspirált. Természetesen ezek a játékok nagyon fontosak, és semmi esetre sem kell beleavatkozni, megzavarni bármiféle plusz “okosító” kérdéssel, magyarázattal.

Aztán, ha már kijátszották magukat, és adódik az alkalom, akkor akár érdekes feladatok is előkerülhetnek kertészkedés közben.

Lehet például a zöldségekből sorozatokat alkotni.

 

 

Vagy elültethetjük színek szerinti csoportokban a zöldségeket.

Ilyenkor el is mondhatjuk például, hogy ” a paprika, a paradicsom, és a retek piros”, “a brokkoli, a borsó, a káposzta és a zöld paprika zöld”.

 

 

A színeken kívül a számokra is figyelhetünk. Ültethetünk például minden sorba három zöldséget.

 

 

Természetesen mindez bonyolítható a gyerekek tudás-szintjének megfelelően. Nehezítés például, ha azt mondjuk:

” Ültess a második sorba összesen öt zöldséget, abból kettő répa legyen!”…vagy…

“Az első sorban a harmadik zöldség legyen egy padlizsán. A második sorban az ötödik zöldség legyen egy tök.”…és így tovább.

Különböző életkorú gyerekekkel is használhatjuk, mindenkinek az életkorának megfelelően.

A kis zöldségekkel akár kint is tudtok játszani. Ebben az esetben azért érdemes laminálni, mielőtt kivágjátok, így nem baj az sem, ha nedvesség éri.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.