Oldal kiválasztása

Többször is írtam már arról, hogy a gyurmázás milyen hasznos tevékenység és a tapasztalataim alapján a gyerekek is nagyon kedvelik. Mindenféle segédeszköz nélkül, önmagában is szívesen formáznak, alkotnak a gyurmából a saját fantáziájuk szerint különböző dolgokat, de nagyon szeretik a képek kiegészítését is. Ehhez már többféle gyurmázós oldalt készítettem, tavaszi, téli, őszi és nyári változatban, de karácsonyi eddig még nem volt. Most ez is elkészült, használjátok ti is örömmel!

Az adventi időszakban nem csak a mesékkel, dalokkal, versekkel hangolódhatunk az ünnepre, hanem a különböző tevékenységeket is alakíthatjuk úgy, hogy azokban megjelenjenek a karácsony hangulatát idéző dolgok. A karácsonyi gyurmázós oldalak játékos feladatain is visszaköszönnek a mézeskalácsok, ajándékcsomagok, Mikulás csizma, és természetesen a karácsonyfa is, díszekkel.

 

karácsonyi gyurmázós oldalak

 

 

A gyurmázós oldalakat nyomtatás után érdemes laminálni, vagy fóliatasakba helyezni. Érdemes azonban előtte átgondolni, hogy milyen kellékekkel szeretnétek használni azokat. Az oldalakon található képeket ugyanis nem csak gyurmával, hanem flitterekkel, pomponnal, vagy színes korongokkal, gombokkal is kiegészíthetitek. Sőt, felhasználhatjátok egyszerű alapként rajzzal, ragasztással történő alkotáshoz is.

Ha például a fenti képen látható módon apró flitterekkel is szeretnétek díszíteni az adventi koszorút, akkor kicsit nehezebb dolguk lesz a gyerekeknek a csúszósabb, laminált felületen, ezért inkább a sima, kinyomtatott lapot biztosítsd nekik ehhez. És természetesen akkor sem szükséges laminálni az oldalakat, ha ragasztani szeretnétek rá – például formalyukasztóval előre kiszúrt formákat.

 

karácsonyi gyurmázós játékok

 

Egy-egy oldalt többféle változatban is megtalálhattok – ennek célja az, hogy különböző nehézségi fokot is tudjatok biztosítani a különböző képességű gyerekeknek. A fenti képen látható mézeskalácsoknál például csak magát a házikó és süti formát láthatják a gyerekek a lapon, és ezt a saját fantáziájuk szerint bárhogyan kiegészíthetik.

karácsonyi gyurmazos jatek

 

Kisebbeknek azonban még elkél a segítség, így más oldalakon fehér vonalak és pöttyök vezetik őket a díszítésben.

karacsonyi jatek ovisoknak

 

Az oldalak díszítéséhez használhattok gyurmát, amelyből a gyerekek formázhatnak kisebb-nagyobb golyókat, sodorhatnak kígyókat, ezt összetekerve csigavonalat is készíthetnek. Más mintát kapnak, ha a golyókat ujjaikkal benyomkodják, ellapítják.

 

gyurmazos jatek ovisoknak

 

A díszítéséhez használhattok színes pomponokat, korongokat, vagy gombokat is, ez is jó lehetőség a körvonalak, formák követésére.

 

karacsonyi gyurmazos oldalak

 

 

A karácsonyi gömbök között is találhattok olyat, amelyen vékonyabb vonalak segítik a pomponok, vagy gyurmadíszek sorbarakását.

 

karacsonyi gyurmazos oldalak óvodásoknak

 

Mikulásnak nem csak az arca, hanem a sapkája is hiányzik. De akár a szakállát és bajuszát is telerakosgathatják a gyerekek pomponokkal, vagy fehér vattapamacsokkal.

 

Mikulás játék ovisoknak

 

A Mikulás csizmát is kidíszíthetitek, sőt akár gyurmázhattok bele nyalókát, cukorkát, virgácsot is.

 

Mikulás csizma díszítés

 

Télapónak rénszarvasa is van, amelynek az agancsait, szemét, orrát, fülét kell elkészíteniük a gyerekeknek.

 

 

 

Díszíthettek még bögréket és ajándékcsomagokat is no és természetesen a karácsonyfa sem maradhat ki.

 

 

 

 

 

 

Karácsonyfákból találtok egy “számolós” változatot is. Ebben az esetben a fenyőfák törzsén lévő pöttyök mutatják, hogy mennyi díszt kell elhelyezni a fán.

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.