Te is aggódva várod a sulikezdést?

Akkor ez a segítség neked szól!

Összeállítottam nektek egy játékos programot, hogy megkönnyítsem számotokra az iskolára készülést.

Segítek, hogy tisztában legyél azzal, mit várnak kisgyermekedtől az első osztályban.

Tudni fogod, hogy mely képességek megléte nélkülözhetetlen a sikeres iskolai tanuláshoz.

Megismered azt is, hogyan segítheted egyszerű játékokkal az egyes képességterületek fejlődését.

Amellett, hogy nyugodt szívvel indíthatod iskolába a gyermekedet, a szükséges információk birtokában nyugodtabb leszel, és mindez a kapcsolatotokra is pozitív hatással lesz!

Nektek szól ez a program, ha…

Most nagycsoportos a gyermeked, függetlenül attól, hogy elkezditek-e a sulit szeptemberben, vagy még egy évet óvodás lesz.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked felkészülve kezdjemajd az első osztályt és ennek érdekében szívesen töltesz vele hetente egyszer, vagy kétszer 35-40 percet.

Ha tudod, hogy rajtad is múlik kisgyermeked sikeres iskolakezdése.

Fontos számodra a gyermekeddel való kapcsolat és tisztában vagy azzal, hogy az iskolába lépés kiemelten fontos szakasz az életetekben.

Ugye, szerinted is igaz, hogy az elmúlt évek teljes mértékben átalakították az életünket?

Korábban a vírushelyzet miatt az iskolába induló első osztályosok gyakran hosszú heteket hagytak ki a nagycsoportos iskolaelőkészítő időszakból, sokan egész évben csak hébe-hóba jártak óvodába. 

A mostani időszakban pedig az óvónők hiánya és leterheltsége az ovis csoportokban szintén megnehezíti az iskolára készülést. Sok szülővel találkoztam, akik aggódva várták az iskolakezdést.

Nyári iskolaelőkészítő csoportomban magam is meggyőződtem róla, hogy a nehézségek bizony éreztették hatásukat.

Szeretnék segíteni neked, hogy számotokra örömteliek legyenek az első iskolai hónapok és szorongás nélkül, magabiztosan várhassátok a sulikezdést!

Biztosan hallottál már arról, hogy az óvoda után nagy ugrás a gyerekeknek az első osztály.

Teljesen új környezet, új szabályok, és számos elsajátítani való új dolog: betűk, számok, írás, olvasás…mindez sokkal több koncentrált figyelmet követelve tőlük.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy nagyon nagy szükség lenne egy 0. iskola-előkészítő évre, amit sajnos a jelenlegi oktatási rendszer nem biztosít. Ezért az óvoda utolsó évében igyekszünk ezt megadni a gyerekeknek. A sorozatos nehézségek miatt azonban ez mostanában nem sikerül maradéktalanul.

A rajtunk kívülálló dolgokon nem tudunk változtatni. De lehetőséged van arra, hogy heti 1-2 óra közös játékkal, foglalkozással megadd magadnak és kisgyermekednek azt a biztonságot, amellyel már nyugodt szívvel várhatjátok az iskolakezdést.

Nézzük, miről is szól ez a program!

A sikeres iskolai tanuláshoz számos képességre van szükség. Nem mindegy, az sem, hogy ezek a képességek milyen szinten fejlettek.

Vajon melyek ezek a képességek?

Honnét tudjuk, hogy megfelelően kialakultak?

Mit tehetünk a fejlődésükért úgy, hogy az élmény legyen?

A 12 foglalkozás során az összes iskolaérettséghez szükséges terület fejlesztését sorra vesszük.

Pontosan mely képességek fejlődését segítik a játékok, feladatok?

Z

Térérzékelés, téri irányok ismerete, testséma

Mindhárom rendkívül fontos az írás-olvasás elsajátítása során – azt is meg fogod tudni, hogy miért.

Z

Nagymozgások, egyensúlyérzék

A mozgások megfelelő kivitelezése mutatja meg, hogy kiépültek-e azok az idegrendszeri kapcsolatok, amelyekre az iskolai tanuláshoz is szükség lesz majd.

Z

Finommozgások

Erről már biztosan hallottál: a kéz és az ujjak finommozgása, a megfelelő ceruzafogás az írás tanulás során lesz fontos.

Z

Alakállandóság, alak-háttér megkülönböztetés, Gestalt látás

Mindegyik megléte szükséges az írás-olvasás tanuláshoz. Meg fogod látni, hogy milyen sokféleképpen fejleszthető.

Z

Auditív megkülönböztetés, analízis-szintézis, beszédkészség

Nagyon fontos a hallott hangok megkülönböztetése, kiejtése, egybefüggő szavakká, mondatokká alkotása, vagy éppen felbontása.

Z

Fogalmi gondolkodás, problémamegoldó gondolkodás, gondolkodási műveletek

Az egyszerű összefüggések megértése, következtetések levonása, ítéletalkotás, szóbeli utasítások megértése is ide tartozik.

Z

Figyelem, emlékezet

Mindkettőnek több fajtája is van, amelyek szintén nélkülözhetetlenek a sikeres iskolai tanuláshoz.

Z

Érzékszervek megfelelő működése

Bár 6 éves korra már valószínűleg kiderül, ha valamely érzékszerv nem működik megfelelően, erre is figyelmet fordítunk majd.

Z

Keresztcsatornák működése, átfordítási képesség

A két agyfélteke megfelelő összehangolása teszi lehetővé például, hogy a hallott hangot leírjuk, vagy hogy egymástól függetlenül tudjuk mozgatni a végtagjainkat.

Z

Kéz-, láb-, szem-, fül dominancia

A bizonytalan dominancia iskolás korban tanulási problémákhoz vezethet. A kialakult dominanciát pedig érdemes erősíteni.

És még más érdekes dologról is mesélek majd neked…

Az iskola-előkészítő foglalkozások során VELED is foglalkozom majd, nem csak a gyerkőcöddel. Szeretném, hogy megnyugodj, és megértsd, miről is szól tulajdonképpen az iskolai tanulás.

Az egyik legfontosabb cél, hogy minél szorosabb legyen a köztetek lévő KAPCSOLAT! 

Mert bármilyen furcsa is, ez legalább olyan fontos tényező, mint a képességek fejlettségi szintje.

Szeretnék mesélni neked az iskolaérettségről, a felmérésekről is.

Nem kell, hogy összeugorjon a gyomrod, amikor különböző oldalakon végeérhetetlenül hosszú listákat olvasol, tele szakkifejezésekkel.

Az ismeretek birtokában félelem és szorongás nélkül várhatod a szeptembert.

A tanító nénire pedig partnerként tekinthetsz majd, hiszen pontosan tudni fogod, miről szólnak az első iskolai hónapok.

Mit találsz egy foglalkozás leírásában?

Sok-sok mozgásos feladatot (videó formájában is), és azt is megtudod, hogy ez miért fontos.

Olyan szórakoztató, de figyelmet, gondolkodást igénylő játékokat, amelyek kimondottan az iskolai tanuláshoz szükséges képességeket fejlesztik.

Természetesen lesznek feladatlapok is, amelyeken gyakorolhatjátok a vonalvezetést, matematikát és sok minden mást.

Mindig elmagyarázom majd neked azt is, hogy egy adott tevékenység mely képességek fejlődését segíti.

Meg fogod tudni, hogy melyek lehetnek a figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A saját iskolaelőkészítő csoportommal is a foglalkozások szerint haladtam, az erről szóló tapasztalataimat a Facebook csoportban elolvashatod és a foglalkozások végén is megtalálod.

Mit tartalmaz pontosan az otthoni iskolaelőkészítő program?

12 iskolaelőkészítő foglalkozás leírását – alkalmanként 5-6 játék, tevékenység, nyomtatható anyagokkal, melyek az iskolaérettséghez szükséges összes területet magukba foglalják. 

Átfogó és könnyen érthető ismereteket számodra az iskolaérettségi felmérésről, az iskolai tanuláshoz szükséges képességekről, azok fejlődéséről írott- és hanganyag formában.

Ezen kívül ajándékok is várnak rád!

1. ajándék

Segítség a számodra feladatok és hanganyagok formájában, hogy te magad is felkészülhess a sulikezdésre – elsősorban lélekben. Kisgyermekedet ugyanis akkor tudod a legjobban támogatni, ha te is nyugodt szívvel várod az iskolakezdést.

2. ajándék

Facebook csoport tagság, ahol elolvashatod tapasztalataimat a programról, amelyet az iskolaelőkészítő csoportommal ugyanúgy végeztem, mint te otthon a gyermekeddel. Úgy gondolom, így minden kérdésedre hiteles választ adok majd.

3. ajándék

Egy éves hozzáférést kapsz a Játéktárhoz, vagyis a Játsszunk együtt oldal összes letölthető anyaga a tiéd lesz. Több mint 35 féle témakörben találsz a Játéktárban nyomtatható játékokat, feladatlapokat, bábokat, amelyeket még első osztályban is nyugodtan használhattok majd.

Az iskolaelőkészítő programot jelenleg nem tudod megvásárolni. Hamarosan megújult formában, online tanfolyamként lesz elérhető.