Oldal kiválasztása

Többször is írtam már, hogy szívesen fogadom a kéréseiteket és az elmúlt időszakban volt is belőle bőven 🙂 , ennek amúgy nagyon örülök! Még augusztus végén írt nekem Zsuzsanna, akinek idézek pár sort a leveléből:

“…ha idejébe belefér valamikor, nagyon örülnénk egy BKV járműves játéknak, a kisfiam óriási busz/villamos/hév/troli rajongó, talán más gyerek is örülne egy ilyen tematikájú játéknak.  Nagyon köszönöm!”

Így aztán megszülettek a tömegközlekedési eszközökkel kapcsolatos játékok, amelyeket szerintem akkor is tudtok használni, ha nem a fővárosban éltek és nem ismeritek a BKV járműveit.

Én is csak tizenévesként ismerkedtem meg a metróval, villamossal, de azt tanúsíthatom, hogy az ovisok attól is lázba jönnek, ha a szomszéd faluba utazunk egy teljesen hétköznapi autóbusszal 🙂 .  Így remélem, tényleg tetszeni fognak majd a gyerekeknek a játékok – függetlenül attól, hol élnek!

 

Mivel közlekedhetünk egy nagyvárosban?

 

Elég alaposan utánajártam a BKV járműveinek (személyesen is 🙂 ) és amennyire tudtam, igyekeztem valósághűen elkészíteni a közlekedési eszközöket. Ez azonban nem is volt könnyű feladat, hiszen autóbuszból is több fajta létezik, és például a metró sem egyforma mindegyik vonalon.

A BKV-hoz tartozó budavári siklót, a libegőt és a hajókat most kihagytam, így maradt az autóbusz, trolibusz, villamos, metró és a HÉV. A játékos oldalakon néhány helyen még feltűnik egy emeletes busz is, csak hogy változatosabb legyen a kép.

 

Először mindenképpen érdemes megismerkednetek a sokféle járművel. Ha nem nagyvárosban éltek és nincsenek valódi tapasztalataik a gyerekeknek erről, akkor megnézhetitek ezt a kis videót:

 

 

Néhány kérdés amelyekről beszélgethettek:

  • Hova utazhatunk a tömegközlekedési eszközökkel?
  • Miért jó, hogy a busz, metró, villamos stb. sok embert tud szállítani?
  • Hol tudunk felszállni ezekre a járművekre?
  • Mindenkinek kell jegyet vennie?
  • Vajon állatok is utazhatnak rajta?
  • Na és mit látunk a villamos és a trolibusz tetején? Mire jók ezek az áramszedők?
  • Hol tudnak közlekedni a járművek? Van amelyik a föld alatt megy?

 

 

 

A járművekhez készítettem feliratokat is, hogy az éppen olvasni tanuló kisiskolások tudják párosítani.

A tömegközlekedési eszközök neveit a két részes kirakó összeállítása során is elismételhetitek:

 

 

Vajon hol közlekednek ezek a járművek? Válogassátok szét a képeket! Melyik megy sínen és melyik úttesten?

 

 

Megpróbálhatjátok felismerni az egyes járműveket az árnyékuk alapján is:

 

 

Ezt  a feladatot megtaláljátok feladatlap formájában is.

 

 

Néhány érdekes feladvánnyal is találkozhattok:

 

 

Vonalvezetéses feladatokat is találtok. Ezeket az oldalakat érdemes nyomtatás után laminálni, így filctollal is meghúzhatják a gyerekek a vonalakat, amelyek aztán letörölhetők.

 

 

 

A képes számkártyákhoz megkereshetitek a hozzáillő számjegyeket, vagy pöttyöket! Ha neked megvannak a Madarak és fák napja játékai, akkor az ahhoz készült számkártyákat is tudod használni.

 

 

Ha van még valamilyen jó ötleted, írd meg nyugodtan és szívesen kiegészítem vele a tömegközlekedéssel kapcsolatos játékokat!

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.