Oldal kiválasztása

Ezen a héten a Játékos hónapok témája a közlekedés volt  – ezúttal Marcsi kérésére gyűjtögettem össze a közlekedéssel kapcsolatos ötleteket. Szeretettel várom a te javaslatodat is!

 

Földön, vízen, levegőben…

 

A járművekkel kapcsolatban az egyik legkézenfekvőbb játék lehetőség, amikor kiválogatjuk őket aszerint, hogy földön, vízen, vagy levegőben közlekednek. Ehhez készítettem képes kártyákat, amelyek alján megtalálható a három közlekedési helyszín kis képek formájában:

 

 

A játékot játszhatjátok csipeszek segítségével: ekkor a megfelelő helyszínre kell csíptetni a csipeszt, vagyis alul arra a kis képre, ahol az adott jármű közlekedik.

 

 

 

A feladatot úgy is megoldhatjátok, hogy kis korongokat tesztek a megfelelő helyre, vagy akár egyszerűen egy filctollal is rajzolhattok egy X jelet a jó megoldásra.

 

 

Összesen 16 képet találtok a nyomtatható oldalakon. Mindenképpen javaslom, hogy nyomtatás után lamináld az oldalakat és aztán vágd ki a kártyákat, hogy tartós maradjon a játék!

 

 

A három közlekedési helyszínt: (föld-víz-levegő) megtaláljátok külön-külön nagyobb méretben is, így játszhattok úgy is, hogy a járműveket egyszerűen a megfelelő helyszínt ábrázoló kép alá kell tenni. Ehhez a játékhoz a memóriakártyákat is használhatjátok.

 

Memóriakártyák

 

A memóriajátékhoz a járműves kártyákat úgy készítettem el, hogy a két egyforma jármű közül az egyik balra-, a másik jobbra néz. Így többféle játékot is tudtok játszani velük:

  • Játszhattok egyszerűen memóriajátékot: ekkor a lefelé fordított kártyák közül kettőt kell felhúzni, és ha ugyanaz a jármű szerepel rajta, akkor a játékos megtarthatja. Ha nem, akkor a következő játékos jön…és így tovább, míg az összes kártyának megtaláljátok a párját.

A memóriajáték elkészítésénél ügyelj arra, hogy vastagabb lapra nyomtasd: például műszaki rajzlap, vagy A/4 dekorkarton, hogy ne látsszanak át a képek a lefelé fordított kártyákon!

 

  • A járműveket kiválogathatjátok aszerint, hogy balra-, vagy jobbra haladnak. Tegyél egy-két kártyát a gyermeked bal keze- és jobb keze mellé, majd ez alapján próbálja meg ő megkeresni a többi kártya helyét!

 

  • A járműveket csoportosíthatjátok a kerekek száma szerint is.

 

  • Játszhattok “Melyik járműre gondoltam?” játékot.

Ebben az esetben néhány szóval jellemezd az egyik járművet, a gyerekek feladata pedig az lesz, hogy az összes kártya közül kiválasszák azt, amelyikre illenek a tulajdonságok.

Például: Zöld színű, két kereke van. (Ez lehetne a traktor is, de annak négy kereke van.)

 

 

Vonatos játék

 

A vonatos játék tulajdonképpen nem kapcsolódik szorosan a közlekedéshez , így bármikor felhasználhatjátok.

Nyomtassátok ki a nagyméretű mozdonyt és vagont (ez egy A/4 oldalon szerepel), valamint a betű- és kép kártyákat is!

 

 

A játék lényege, hogy a mozdonyba mindig elhelyezünk egy betűt, és meg kell találni a hozzá illő képeket.

Például: az A betűhöz az “alma” és az “autó” illik. Elsősöknek nagyszerű betűtanuló játék, de biztos vagyok benne, hogy a nagycsoportos ovisok között is van, akinek tetszeni fog!

Ovisokkal játszhatjuk úgy, hogy hogy az A betű elhelyezésekor közösen hangoztatjuk az “a” hangot, és ezután megkeressük, melyik kis kép kezdődik ezzel a hanggal.

 

 

Kisebbekkel játszhatjátok úgy is a játékot, hogy a vonatban csak állatok, vagy csak növények utazzanak, esetleg csak a pirosak, vagy a barna színűek szálljanak be  🙂 .

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.