Oldal kiválasztása

Ez itt a nyári, természethez kapcsolódó kihívás 3. része! Az előzőeket itt találod:

1. rész
2. rész

 

Gyűjtögetés

 

A mai kirándulás során bármit gyűjthettek, ami megtetszik nektek. A lényeg, hogy – miután a gyerekek valamennyire kiszaladgálták magukat 🙂 – sétáljatok figyelmesen körülnézve az erdőben, réten, patakparton…ahol éppen jártok. Számtalan érdekes kincsre fogtok bukkanni, ami a lábatok előtt hever! A gyerekek amúgy is szeretnek gyűjtögetni, így valószínűleg hamar összegyűlik a kincses készlet!

 

 

Gyűjtögethettek botokat, köveket, fakérget, leveleket, mohát, terméseket, madártollat, egyszóval bármit, ami számotokra érdekes. Kövekből jó, ha minél többféle formájút és méretűt sikerül beszereznetek.

 

Válogatás, tisztítás

 

Hazaérve először is nézzétek meg jól a kincseket és amit lehet azt kicsit tisztítsátok meg a földtől, portól, pókhálóktól. Különösen a kavicsok lemosása lesz jó elfoglaltság a gyerekeknek! Ehhez akár egy régebbi körömkefét is adhatsz nekik. Biztos vagyok benne, hogy élvezettel csutakolják majd a kisebb-nagyobb köveket.

 

1.játék

 

A megtiszított dolgokat helyezzétek el egy papírdobozból kivágott kartonlapon, valahogy így:

 

 

Ezután nem lesz más dolgotok, mint egy vastagabb fekete filctollal körberajzolni a sok-sok kincset. Ezt te is megcsinálhatod, de gyermekedtől függően akár rá is bízhatod (iskolás testvérek már biztosan elboldogulnak ezzel a feladattal).

Ezzel el is készült az első játékunk 🙂 ! A gyerekeknek nincs más dolguk, mint megkeresni a sokféle érdekes kincs helyét a lapon.

 

 

2.játék

 

Ha sok-sok érdekes követ gyűjtöttetek, akkor készíthettek egy hasonló játékot úgy, hogy csak köveket használtok hozzá. Ez egy kicsit nehezebb játék, hiszen – bármennyire is más a kövek színe, mérete, formája – mégiscsak hasonlóak, és nehezebb őket megkülönböztetni egymástól.

 

 

3.játék

 

Ha nagycsoportos, vagy kisiskolás is van a családban, a kavicsokra alkoholos filctollal rajzolhattok például számjegyeket, számpöttyöket, vagy akár matematikai műveleteket (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) amelyeket párosítani kell egymással.

 

 

Hasonló játékot úgy is készíthettek, hogy az írott és nyomtatott betűket kell párosítani, de akár különböző színekkel is megjelölhetitek a köveket és a körvonalukat a papíron. Ezt talán legegyszerűbb színes filctollal megvalósítani, de akár egy-egy festékpöttyöt is tehettek rá.

 

 

 

Miért hasznosak ezek a játékok?

 

✅ Először is a közös séta, kirándulás miatt, hiszen minden közös tevékenység öröm a gyerekek számára és erősíti a köztetek lévő kapcsolatot!

✅ A természetben töltött idő pozitív hatása, hogy a gyerekek kimozoghatják magukat, csökken bennük a feszültség és ez természetesen a felnőttekre is igaz.

✅ A kirándulás során a gyűjtögetett kincsekkel kapcsolatban sokféle kérdés felmerülhet a gyerekekben, számos új ismeretet elsajátíthatnak a növényekkel, állatokkal kapcsolatban.

✅ Szókincsük is bővülni fog, hiszen lehet, hogy új szavakat, kifejezéseket tanulnak majd. Például. moha, fakéreg, gyökér, ovális, rücskös stb.

✅ A gyűjtögetett kincsek tisztítása, válogatása során újra- és újra megtapintják, megnézik, esetleg meg is szagolják azokat, így érzékszerveikkel is megismerik őket.

✅ A körvonalak alapján való felismerés nagyszerűen segíti az alakészlelés és a memória fejlődését. Mindkettőre nagy szükség lesz majd az írás, olvasás elsajátítása során.

✅ A kövekkel való párosító játék sokféle terület fejlődését segítheti, attól függően, hogyan készítitek el: matematika, betűk felismerése, hangok kiejtése, színekkel, formákkal való ismerkedés.

 

Vidám játékot kívánok! 🙂

Remélem, tetszett a mai játékötlet! Találkozunk a következő részben! 🙂

Addig is…

ha szeretnél könnyen és gyorsan érdekes és hasznos játékokat biztosítani gyerkőcödnek, nézd meg a Játéktár lehetőségét!

Megnézem!