Oldal kiválasztása

Miért fontos a gyerekek számára, hogy ismerjék a testüket?

 

Az óvodás gyerekek először a saját testükön tanulnak meg tájékozódni. Fontos tehát, hogy egy óvodás gyermek ismerje a testrészeit, azok elhelyezkedését, ugyanis ez lesz a kiindulópont ahhoz, hogy a téri irányokat képes legyen helyesen megtanulni és alkalmazni.

A kisóvodás először a saját testén tanulja meg, hogy „ahol a hasam van, az az “elöl, ahol a hátam, az a “hátul”.
Ugyanígy megjegyzik majd, hogy a hajunk fent van, a lábujjunk lent, és mindkét oldalon van karunk és lábunk: egy a bal oldalon, egy a jobb oldalon.

A testrészek ismerete tehát sokat segít majd a téri irányok megismerésében és az azokat jelölő szavak használatában.

Természetesen a mindennapi élethelyzetek során is nagyon fontos, hogy a gyerekek meg tudják nevezni a testrészeiket. Így tudják majd például, hogy hová húzzák fel az egyes ruhadarabokat, vagy éppen jelezni is tudják nekünk, hogy mely testrészük fáj, hol sérültek meg.

Összességében tehát a testük megismerése segíti a gyerekek önmagukról alkotott képének alakulását, ezáltal
önmaguk megismerését is.

Ezzel a témakörrel kapcsolatban sok játéklehetőséget találsz ebben az összeállításban is.

 

Ismerd meg a testrészeket!

 

Ehhez a játékhoz nyomtasd ki az egész alakot ábrázoló kisfiút, vagy kislányt (vagy mindkettőt) és a testrészeket ábrázoló kártyákat és feliratokat!

A játékhoz összesen négy oldal tartozik: egy kisfiú, egy kislány, és a kivágandó testrész-képek, ill. feliratok,
amelyeket szintén megtalálsz fiús, és lányos változatban is.

 

 

Ha tudod, lamináld az oldalakat, aztán vágd szét a kártyákat! Ha nem tudod laminálni az oldalakat, érdemes vastagabb kartonlapra ragasztani azokat (ehhez például egy pizzásdoboz oldala is megfelel).

A játék során gyermeked feladata az lesz, hogy az üres négyzetekbe elhelyezze a megfelelő kis képeket. Minden négyzetből egy vonal indul ki, amely valamelyik testrészre mutat.

Nevezzétek meg a testrészeket, miközben a helyére teszitek őket és keressétek meg saját magatokon is! Olvasni tudó kisiskolások, vagy a betűkkel szívesen ismerkedő ovisok elhelyezhetik a képen a megfelelő feliratokat is.

 

Az arc részei

 

Ez a játék hasonló az előzőhöz, de csak az arcunkon található részeket kell megnevezni és a képeket, feliratokat a helyére tenni.

Ezt a játékot is megtalálod fiús és lányos változatban, a hozzá tartozó képekkel, feliratokkal együtt. Így összesen négy oldalt tudsz kinyomtatni. A játék elkészítése hasonló, mint az előzőé.

 

 

Jól kiegészíti a fenti játékokat a Testrészek bingo játék, illetve az érzékszervekkel kapcsolatos csipeszelő játék.

 

 

Ezeket az oldalakat   megvásárolhatod a webshopban is.

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.