Oldal kiválasztása

Az egyik fejlődési terület, amiről talán a legtöbbet hallottál és olvashattál különböző cikkeket, a finommotorika.

 

Mi az a finommotorika és mire jó?

 

A finom motoros készségek a kezet, a csuklót és az ujjakat irányító kis izmok kifinomult használatát foglalják magukba.

Nem csak az írásnál van szükség a finommotorikus képességre, hanem sok hétköznapi tevékenység során is, mint például az öltözködés  – gondolj csak a gombolásra, cipzár húzásra – vagy az evés , ollóhasználat, könyvlapozás, apró alkatrészek összeillesztése.

 

Hogyan fejlődik?

 

Ahogy a nevében is benne van, motorikus, vagyis mozgással kapcsolatos képesség, ezért a mozgás fejlődésével szoros kapcsolatban áll.

A gyerekeknél a nagymozgások tökéletesedése hozza magával azt, hogy képesek lesznek az egyre finomabb mozgások, egyre aprólékosabb mozdulatok kivitelezésére is.

Ha megfigyelsz egy 2-3 éves gyerkőcöt, amikor játékból főz, és a lábosban kever valamit, akkor a fakanállal együtt az egész teste mozog. Még nem képes a vállból, csuklóból indított mozgásra.

Ahogy azonban a nagymozgások egyre könnyedebbé válnak, úgy lesznek képesek a gyerekek egyre finomabb mozdulatokra. Először a vállból-, majd a könyökből-, csuklóból indított mozdulatokra, míg végül képesek lesznek az ujjaikat is aprólékosan, egymástól függetlenül , néha pedig összehangoltan mozgatni.

A finommotorikus készségeket fejlesztő játékgyűjtemény segítségével olyan tevékenységeket gyakorolhattok, amelyek során a gyerekek ujjai erősödnek, ügyesednek, és megtanulják azokat akár elkülönülten is mozgatni.

10 féle tevékenységhez találsz letölthető segítséget. Mindegyik oldal a tavaszi évszakhoz kapcsolódik.

 

1. játék: Gyurmázás

 

Az egyik legjobb tevékenység, amely erősíti, ügyesíti a kis ujjakat és a gyerekek is nagyon kedvelik, a gyurmázás.

A korábbi nyári- és karácsonyi gyurmázós oldalak után ebben a gyűjteményben a húsvéthoz kapcsolódva találsz letölthető oldalakat.

 

 

Többféle színes tojást díszíthettek gyurmakígyóval, csigavonalakkal, pöttyökkel, vagy bármilyen más formával az elképzelésetek szerint. A gyurmázáshoz érdemes laminálni az oldalakat, vagy fóliatasakba helyezni.

 

 

A színes tojásokon kívül találsz fekete-fehéren nyomtatható, mintával ellátott hímes tojásokat is, amelyeken már a vonalakat követve sodorhatják a gyurmát a gyerekek.

Gyurmázhattok húsvéti tojásokat a kosárba, elkészíthetitek a nyuszit, illetve a tojáshéjból kibújó kiscsibéket is.

 

 

2. játék: Ugróiskola az ujjaknak

 

A második játék az ujjak tudatos mozgatását segít fejleszteni, mégpedig egy játékos ugróiskola segítségével, ahol nem a lábatokkal, hanem az ujjaitokkal tudtok ugrálni. Nézd meg ebben a videóban!

 

 

Az ugróiskolához kétféle oldalt is ki tudtok nyomtatni: egy színeset, és egy kevésbé színeset, ami fekete-fehéren nyomtatva is jó lehet.

 

Az ugróiskolát többféle változatban is játszhatjátok az ujjaitokkal. A lényeg, hogy az egy négyzetből álló mezőre egy ujjal kell ugronotok, a két négyzetből álló mezőre pedig egyszerre két ujjal.

Próbálgassátok külön-külön mindegyik kézzel, majd a legnehezebb változatnál pedig egyszerre két kézzel!

 

1. változat:

A legegyszerűbb és a legkönnyebb, ezzel kezdjétek!

Helyezzetek egy pénzérmét, vagy valamilyen kisebb kerek tárgyat az 1. mezőre, majd ezt átugorva járjátok ki az ugróiskolát a mutató- és középső ujjatokkal!

Ha visszaértetek, tegyétek a pénzérmét a 2. mezőre, és kezdjétek elölről az ugróiskolát. A játék során arra kell figyelni, hogy a pénzérmét mindig át kell ugrani. Ha két részből álló mezőn helyezkedik el, akkor csak egy ujjal ugorhattok arra a mezőre.

2. változat:

Hasonló mint az első, de kezdéskor próbáljátok meg a pénzérmét a megfelelő mezőre pöckölni (ez is fejlesztő hatású), majd a játék során amikor az érméhez elértek, vegyétek fel és szorítsátok az ujjaitokkal, amíg végigjárjátok az ugróiskolát.

A játéknak ez a változata segíti a helyes ceruzafogás kialakítását.

3. változat:

Ez már igazán nehéz! Egyszerre két kézzel kell végigjárni az egymás mellett lévő ugróiskolákat. Ez a feladata nagy figyelmet igényel, ha kipróbálod, te is meglátod! 🙂  Valószínűleg elsőre nem fog menni, de érdemes gyakorolni, mert rendkívül jó fejlesztő hatása van.

Nagyszerűen hat a két agyfélteke közti kapcsolatra, és a két kéz elkülönült mozgatását segíti, emellett pedig nagyon jól fejleszti a figyelmet is!

 

3. játék: csikicsuki hajtogatás

 

 

Talán neked is ismerős gyerekkorodból az alábbi játék, amely sótartó, csikicsuki, vagy tátika néven is ismert.

Nagyon egyszerűen elkészíthető egy négyzet alakú papírból. Most három változatot tudsz kinyomtatni, amelyekkel az elkészítése után különbözőképpen játszhattok.

A hajtogatás rendkívül jól ügyesíti a kis ujjakat, emellett fejleszti a szem-kéz koordinációt és a figyelmet is. A hajtogatás során a mértani formákkal is ismerkednek a gyerekek – ebben az esetben négyzet, háromszög és téglalap is keletkezik a hajtásvonalak mentén.

 

A játék menete

Hajtogassátok meg a videó alapján a csikicsukit, majd játsszatok vele ketten (vagy többen)!

Az egyik játékos mond egy számot, a másik játékos annyiszor nyitja-csukja a csikicsuki játékot.

Az ezután látható négy ábra közül az első játékos választ egyet. Kisebbek rámutathatnak, 5-6 éveseknek ezt már szóban kell megfogalmazniuk, például: a kék négyzetet választom, vagy: a sárga labdát választom, vagy: azt a szívecskét választom, amin ferde csíkok vannak.

A kiválasztott jelet felnyitva elolvashatjátok a hozzá tartozó rövid kérdést, vagy feladatot, amit el kell végezni.

  • az első játéknál különböző színű, méretű és formájú dolgokat kell keresni, vagy mondani,
  • a második játék esetén mozgásos feladatokat kell elvégezni,
  • a harmadiknál pedig különböző szeretethez, kedvességhez kapcsolódó tevékenységeket találtok.

 

 

 

4. játék: Játék spatulákkal

 

A spatula az a kis falapocska, amely segítségével az orvos a torkunk vizsgálata közben leszorítja a nyelvünket. Egy idő óta nagyon népszerű barkácskellék is lett, mert sokféle kreatív ötlet megvalósítható a segítségével.

A hagyományos spatula kapható a gyógyszertárban is, de készülnek ma már kimondottan hobbi célra színes, különböző méretű spatulák is.

A következő oldalakat kinyomtatva ilyen spatulákkal egészíthetitek ki a képeket. A gyerekek építhetnek kerítést az állatoknak, sátrat a gyerekeknek, vagy éppen létrát a kisfiúnak, hogy elérje az almákat.

A spatulák megfelelő helyre helyezése figyelmet kíván és a szem-kéz koordináció, valamint a finommotorika is fejlődik a játék során.

 

 

A játékhoz találtok olyan képeket is, amelyeken különböző síkbeli geometriai alakzatokat és térbeli formákat kell megépíteni. Ha színes spatulával játszotok, akár az adott színeket is “lemásolhatjátok”. A játékot kipróbálhatjátok színes pálcikákkal is. A térbeli formáknál használjatok gyurmagombócokat az egyes részek egymáshoz kapcsolásához.

 

 

 

5. játék: Játék Legoval

 

A gyerekek egyik kedvenc építőjátéka, a Lego amellet, hogy rengeteg kreatív ötlet forrása lehet, szuper finommotorika fejlesztő tevékenység. Az apró elemekből való építés természetesen akkor is fejlesztő hatású, ha semmiféle utasítást nem adunk hozzá, sőt kimondottan szükség is van arra, hogy a gyerekek elegendő időt kapjanak arra, hogy saját elképzelésük szerint elmélyülten alkothassanak.

Emellett azonban jól használhatjuk a Legot a minta utáni építésre. A finommotorika fejlesztő játékgyűjteményben tavaszi témájú mintákat találsz az építéshez.

 

Első lépésként a kinyomtatott oldalra is elhelyezhetik a gyerekek a Lego elemeket, aztán már elegendő lesz, ha csak nézik az ábrát és így másolják le azt.

A finommotorika fejlesztésén kívül a játék fejleszti a megfigyelőképességet, a mintamásolást (erre lesz szükség majd írott szöveg másolásánál is), a számlálást, az alakészlelést, ráadásul a végén sikerélményt is ad, ha sikerül kirakni a képen látott mintát.

 

 

6. játék: csipeszelő

 

A csipeszekkel való játék is nagyon hasznos a kis ujjak ügyesítése szempontjából. A tavaszi virág kártyákon az alakészlelés fejlődését segítő ábrákat kell csipeszelni: mindig a megfelelő árnyképre helyezve a csipeszt.

 

 

7. játék: papír tépés

 

3-4 éves gyerekek számára az ollóhasználat előtti lépcsőfok a papír tépése, gyűrése. Az egyszerű kép sablonokat felhasználva nagyon szép színes alkotások születhetnek, ráadásul bármilyen maradék papírt felhasználhattok a papír tépéshez. A kis darabokat fel is kell ragasztani, ennek során is ügyesednek a kis ujjak.

 

 

8. játék: olló használat

 

Az olló használatához sok gyakorlásra van szükség. Az ujjak tudatos elkülönült mozgatása és az olló megfelelő szögben való tartása is szükséges ahhoz, hogy sikerüljön elvágni például egy papírdarabot. Ehhez megfelelő szem-kéz koordináció és finommotorika is szükséges.

Az egyik játék ami az ollóhasználatot segíti a papír bevágása – ilyenkor még nem kell egy adott formát körbenyírni. Ezt a tevékenységet gyakorolhatják a gyerekek a mókás frizurakészítés során.

 

 

Az elkészült “hajas babák”-ból bábok is készülhetnek egy spatulára ragasztva. Harmonikahajtogatással készíthettek nekik kezeket-lábakat is egy hosszú papírcsíkból.

 

 

9. játék: vágj és ragassz!

 

Az ollóhasználat gyakorlását segítő másik tevékenység során előre megadott formákat kivágva kell összeállítani a kedves kis állafigurákat (méhecske, egér, maci és kiscsibe).

A sablonokat megtalálod színesen nyomtatható és fekete-fehér változatban is, így kedvetek szerint akár színezéssel is kiegészíthetitek a tevékenységet.

 

Ennél a játéknál a finommotorika fejlődésén kívül fontos szerep jut az alakészlelésnek, a rész-egész viszonynak és a figyelemnek is.

 

10. játék: Vonalvezetés gyakorló és íráselőkészítő

 

Ahhoz, hogy a gyerekek majd magabiztosan tudják megadott irányba vezetni a ceruzájukat, sok-sok tapasztalatot szükséges szerezniük az iránykövetésről.

A vonalvezetés először nem ceruzával történik, hanem más módon, sokféle kreatív eszköz segítségével.

 

A nyomtatható, vonalvezetést gyakorló oldalakon használhattok kavicsokat, terméseket, gyurmát, végigragaszthatjátok a vonalakat színes matricákkal, végigpöttyözhetitek az ujjatokkal, vagy festékbe mártott fültisztító pálcával is.

 

 

Érdemes laminálni az oldalakat, mert így nem árt neki a gyurma sem, és a matrica pöttyöket is leszedegethetitek és újra felhasználhatjátok.

Természetesen ujj pöttyözés esetén ne lamináld az oldalt!

 

 

A vonalkövetést persze akár ceruzával, filctollal is megpróbálhatjátok.

 

 

Az oldalakon találsz kimondottan az írás előkészítésére szolgáló gyakorlólapokat is, amelyeket gyakorlás céljára szintén laminálhattok, így a filccel meghúzott vonalakat  le is tudjátok róla törölni.

Iskolába készülő gyerekeknek már érdemes sima lapon is próbálkozni ceruzával.

 

 

Ezeket az oldalakat a Játéktár tagjaként tudod letölteni, vagy önállóan is megvásárolhatod a webshopban.

 

Finommotorika fejlesztő 

játékgyűjtemény

48 nyomtatható 

oldallal

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.