Oldal kiválasztása

Még a farsang jegyében készültek a színezhető álarcok és a jelmezes gyerkőcöket ábrázoló kártyák, amelyekkel többféle játékot is játszhattok.

Kihez tartozik?

Nézzétek meg jól a képeket és mondjátok el, melyik gyerkőc milyen jelmezbe öltözött! Aztán vegyétek elő a kis kártyákat és próbáljátok megkeresni mindegyiknek a helyét!

Vajon kihez tartozik a seprű, és kihez a kalóz kalap? Kié lehet a tollas fejdísz és kié a dinós? Helyezzétek el a kis képeket a gyerekek mellett a lapon!

 

 

Az oldalakat érdemes laminálni és a kártyákat utána kivágni. Amikor a fotók készültek én még nem tettem ezt meg, de sokkal tartósabbak maradnak (úgyszólván örökre szólnak) a játékok laminált változatban.

 

 

Összesen két oldalt találsz ehhez a játékhoz és nyolc kártyát. Hogy pontosan kihez melyik kellék tartozik, a következő játék során is meglátod, de szerintem nem nehéz kitalálni.

 

 

 

Memóriakártyák

 

A memóriakártyákon 12 farsangi jelmezbe öltözött gyerkőcöt láthattok. Az oldalt kétszer kinyomtatva memóriajátékot tudtok készíteni. Ebben az esetben ügyelni kell arra, hogy minimum műszaki rajzlapra nyomtasd az oldalakat, vagy vékonyabb A/4 méretű dekorkartonra, hiszen nem szabad, hogy átlátsszanak a képek a hátoldalon.

 

 

A memóriajáték szabálya: fordítsátok lefelé az összes lapot. Az első játékos fordítson fel kettőt. Ha két egyformát fordított fel, akkor megtarthatja, ha két különbözőt, akkor vissza kell fordítania. A játék során a gyerekeknek jól meg kell figyelni, hogy a többi játékos milyen kártyákat fordít fel és azok hol helyezkednek el. Így előbb-utóbb sikerül megtalálni a párokat.

Ez a játék nagyon jó figyelem- és emlékezet fejlesztő. Tapasztalaom szerint az ovis gyerekek ebben a játékban lepipálják a felnőtteket is 🙂 .

 

Kire gondolok?

 

A memóriakártyákkal játszhattok “Kire gondolok?” játékot is. Tegyétek ki az összes kártyát (ezúttal nem kell lefelé fordítani, és elég egy példány mindegyikből). Gondolj az egyik jelmezes kisgyermekre és mondj róla egy-két információt!

Például: “Gondoltam egy kisfiúra, akinek foltos a jelmeze, farkincája és szarva is van.”; “Gondoltam egy kisfiúra, akinek az egyik szeme le van takarva, csíkos pólója van és fekete nadrágja.”

A játék folytatásaként kisgyermeked legyen a kérdező, hiszen számára jó lehetőség ez a játék a külső tulajdonságok megfogalmazására.

 

Árnyképek

 

Az árnyképes játék során az egymás mellett lévő jelmezes gyerekeket kell felismerni és a memóriakártyák segítségével kirakni a sort.

 

 

A képek felismerésében segítenek a kalapok, kellékek, fejdíszek is. Ez a játék nagyon jól segíti a vizuális figyelem és az alakészlelés fejlődését.

 

 

 

Négy árnyék-sorozatot találsz a nyomtatható oldalakon. Ha tetszik ez a típusú játék, vagy bármilyen más jó ötleted támadt, írj nyugodtan itt egy hozzászólást és nagyon szívesen készítek még további játékokat, feladatokat!

 

 

 

 

Nyomtatható, színezhető álarcok

 

Az álarcokat szerintem érdemes hagyományos rajzlapra nyomtatni, mert a gyerekek ezen a típusú lapont tudnak a legjobban színezni. Ha esetleg sima fénymásolópapírra nyomtatod, akkor mindenképpen érdemes ráragasztani egy kartonpapír alapra úgy, hogy még egyszer körberajzolod az álarcot.

 

 

 

 

Színes ceruzával, zsírkrétával, vagy filctollal is színezhetitek az álarcokat. Ha nem szeretnétek bele fűzni gumiszalagot, akkor vidám dekoráció is válhat belőle! Összesen 7 oldalt tudsz letölteni, 19 álarccal.

 

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.