Oldal kiválasztása

Ezek a nyomtatható játékok kapcsolódnak a Játékos hónapok program évszakokkal foglalkozó témájához. Ebben a heti témakörben 5 napra való játék- és tevékenység ötletet találsz, amelyek segítik a gyerekeket abban, hogy megismerkedjenek az évszakokkal. Ezáltal nem csak ismereteik bővülnek az őket körülvevő világról, hanem az idő múlásának fogalmához is közelebb kerülnek. Használd a letölthető, nyomtatható játékokat a játékötletek kiegészítéseként, készítsd el egyszerűen az évszaktündéreket és az évszak órát, hogy még tovább gazdagítsd játék közben a tudásukat.

Az alábbi nyomtatható játékok a Játéktár tagjai számára elérhetők. A Játékos hónapok programról itt olvashatsz bővebben. A Játéktárhoz pedig itt tudsz csatlakozni.

 

 

Hogyan tudod használni az évszak tündéreket?

 

Az oldalakat nyomtasd műszaki rajzlapra és ragaszd egy félbevágott papírgurigára, hogy megálljanak. Ha sima fénymásolópapírra nyomtatod az évszak tündéreket, akkor lamináld az oldalt, hogy legyen tartása, vagy ragaszd egy keményebb lapra.

A négy évszakot jelképező lányokat és fiút Pataki Edit: Mese a négy testvérről c. meséje alapján készítettem. Itt tudod elolvasni a mesét.  A telet hozó fiútestvér mellett a három kishúga: a tavasz, nyár és ősz a főszereplői a mesének. A mesét többször is elmesélhetitek, de természetesen attól függetlenül is játszhattok az évszak-bábokkal.

 

Mit hoztak az évszakok?

Figyeljétek meg jól az évszak testvérek ruháját: mit láttok rajta, mit hoztak magukkal? Mondjátok el, mi minden érkezett az évszakokkal együtt!

 

Kire gondolok?

Minden testvér ruháján megtalálhatók a mesében felsorolt dolgok. Játszhattok úgy, hogy felolvasod a meséből az egyik évszak testvér jellemzőit, a gyerekeknek pedig ki kell találniuk, melyikre gondoltál!

 

 

Sorban egymás után

Hogyan is következtek az évszak testvérek egymás után? Állítsátok sorba őket a történet szerint. A mese Téllel kezdődik, használhatjátok ezt kiindulópontnak, és haladhattok tovább. Amikor sorba állt  a négy testvér, az Ősz után újra elhelyezhetitek Telet, majd a Tavaszt és a Nyárt. Fontos, hogy bármelyik évszaktól kiindulva tudják majd folytatni a sort a gyerekek.

 

 

Évszak óra

Az évszak tündérek körbeállhatják az évszak órát is, így még jobban érzékelik a gyerekek a folytonosságot, azt, hogy mindig egyik következik a másik után. Forgassátok körbe a mutatót és mondogassátok sorban az évszakokat! Állítsátok be a mutatót az aktuális évszakra és helyezzétek el jól látható helyen a szobában.

 

Képek válogatása

Minden évszakhoz tartoznak kis képek, amelyeket sorban megnevezve és kiválogatva elhelyezhettek az évszak testvérek előtt.

 

 

Ehhez a játékhoz felhasználhatjátok az ingyenesen nyomtatható évszakos játékmappa képeit is!

 

 

A kis képeket csipeszekre ragasztva készíthettek csipeszes játékot is. A különböző képeket ebben az esetben az évszak-órára csíptetve lehet elhelyezni a megfelelő évszaknál.

 

 

Ezeket a képeket kis dobozkában is tarthatjátok, akár évszakonként. Így a gyerekek bármikor elővehetik azokat, hogy játsszanak velük. A kis évszak-dobozokba kerülhetnek néha meglepetések is egy-egy közös játékhoz, foglalkozáshoz kapcsolódóan. Például: tavasz tündér hozhat magával virágmagokat a kis dobozban, amiket közösen elvetünk, tél testvér vatta-labdákat, amelyekkel hógolyó-fújó versenyt rendezünk stb.

 

Ezeket a játékokat a Játéktár tagjaként tudod letölteni.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.