Oldal kiválasztása

A Játékos hónapok e heti részében az érzékszervekkel ismerkedtünk meg.

Készítsd el a gyerekeknek az alábbi nyomtatható játékokat is, és játék közben elevenítsétek fel újra az érzékszervekkel kapcsolatos ismereteket!

 

Az öt érzékszerv

 

A nyomtatható oldalakon minden érzékszervről találsz egy képet:

szem – látás,
fül – hallás,
orr – szaglás,
nyelv – ízlelés,
kéz – tapintás.

Ezeket a képeket használhatjátok arra is, hogy

  • beszélgessetek arról, mi mindent tudtok már az egyes érzékszervekről,
  • megkeressétek a saját testeteken, hogy hol helyezkednek el,
  • megfigyeljétek, hogy ebben a pillanatban, hogyan használjátok őket: mi az, amit most láttok, hallotok, milyen illatot éreztek, mit tudtok megtapintani,
  • mondhattok olyan dolgokat, amelyek hozzájuk tartoznak – például: a szemünkkel látjuk a színeket, a fülünkkel halljuk az autók zaját, az orrunkkal érezzük a készülő ebéd illatát stb.

 

 

 

30 kis képet is találsz a nyomtatható oldalakon, amelyeket megnézegetve, kiválogatva eldönthetitek, hogy melyik kép hová tartozik.

A képeket érdemes műszaki rajzlapra nyomtatnod, vagy ha tudod, laminálni, így tartós lesz a játék, nem piszkolódik be, nem szakad el.

 

 

A képeket felragaszthatod kis facsipeszekre is, így a játék során nem csak az érzékelésről tudtok meg többet, hanem a gyerekek finommotorikája is fejlődni fog. A laminált kis képeket ragasztópisztollyal tudod felragasztani.

 

 

 

Természetesen egy-egy kép több helyre is kerülhet. Mint korábban megtudhattátok, az ízlelést és a szaglást gyakran egyszerre használjuk, például amikor eszünk.

 

 

A képeket nem muszáj csipeszre ragasztanod, önmagukban is tudtok vele játszani, rakosgatni, válogatni.

 

 

A játékhoz felhasználhatod az évszakok képeit, és az egészséges táplálkozás játékaihoz tartozó képeket is – a méretük ugyanakkora, így még több kép közül tudtok válogatni.

A tapintáshoz kerülhet például a télhez kapcsolódó hóember, vagy hópehely, amelyet megérintve érezzük a hideget, vagy a különböző gyümölcsök, ételek képei, amelyeknek az ízét, illatát érezzük.

 

A tartalom többi része a letölthető oldalakkal a Játéktár tagok számára érhető el.