Oldal kiválasztása

Az egészséges étkezéssel kapcsolatos játékokat több kedves olvasó kérésére készítettem, de azt hiszem mindannyian hasznosítani tudjuk majd a gyerekekkel való foglalkozás során. Természetesen erre a témakörre is igaz, hogy elsősorban az érzékszervek segítségével, kóstolás, főzőcskézés, barkácsolás során ismerkedünk az egészséges ételekkel, gyümölcsökkel, zöldségekkel. De mindezek kiegészítéseként szerintem jól fognak jönni a nyomtatható játékok is, melyekkel összefoglalhatjuk, rögzíthetjük a megtapasztalt ismereteket.

 

 

Vajon mitől leszünk egészségesek? Mit jelent az, hogy egészség? Az alábbi képek segítségével beszélgethetünk a gyerekekkel erről. Szót ejthetünk a mozgás, tisztálkodás, étkezés fontosságáról, a fogak ápolásáról és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről is.

 

 

Vajon mit kell ennünk ahhoz, hogy egészségesek legyünk? Ehhez kapcsolódva megmutathatjuk a gyerekeknek a táplálék piramist és megnézhetjük közösen, hogy milyen élelmiszerek találhatók az egyes “emeleteken”.

(A táplálék piramis nyomtatásánál a fekvő oldal-elrendezést válaszd!)

 

 

Az alsó szintre a kenyér-, pékáru-, gabonafélék, rizs, tészta kerülnek  (vagyis azok az élelmiszerek, amelyekből a szénhidrátot, energiát nyerjük). Beszélgessetek arról is, hogy milyen fajta kenyér, péksütemény az egészséges (teljes kiőrlésű)!

A következő szinten a zöldségek, gyümölcsök találhatók, melyekben sok-sok vitamin található. Ezek közül is biztosan sokat felismernek már a gyerekek.

Következnek a tejtermékek és a hús- és halfélék, amelyek a csontunk és izmaink működéséhez járulnak hozzá.

Végül a cukor- és édességfélék, valamint a zsiradékok, amelyekből a legkevesebbet kell fogyasztanunk.

Az üresen hagyott változatba keresgélhettek képeket különböző újságokból, szórólapokból is.

 

 

Játékból elmehettek bevásárolni is és megtölthetitek a bevásárlókocsit csupa egészséges élelmiszerrel.

 

 

Vajon a fogaink minek örülnének? Ha kalciumban gazdag élelmiszereket, fogkefét, fogkrémet és gyümölcsöt vásárolunk, akkor biztosan mosolyognak majd.

 

 

De a cukorka, csoki, nyalóka és a sok édesség bizony nem tesz jót a fogacskáknak. Vajon mi történik velük? 

 

 

A nyomtatható kis képek segítségével csipeszes játékot is készíthetünk. A mosolygós fogacskához azokat a képeket kell csíptetni, amelyek védik a fogakat, a szomorú fog mellé pedig azokat, amelyek károsak a számukra.

 

 

Hasonló módon szétválogathatjuk az egészséges és egészségtelen élelmiszereket, ételeket is.

 

 

Ha már jó sokat beszélgettünk, kóstoltunk, válogattunk, vásároltunk, akkor már könnyű lesz megoldani a labirintus játékot is. Úgy kell végighaladni az úton kívülről befelé, hogy csak az egészséges élelmiszereket gyűjtsük össze!

Ezeket a játékokat a Játéktár tagjaként tudod letölteni. 

Ha nem szeretnél Játéktár tag lenni, de érdekel ez a témakör, akkor ezeket a letölthető oldalakat önállóan is meg tudod vásárolni a webshopban.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.