Oldal kiválasztása

A hetedik iskolaelőkészítő foglalkozásban szerepel egy ujjpöttyözős játék, amely során a gyerekek bal kezének mutatóujját kék-, a jobb kezük mutatóujját pedig piros festékbe mártottuk – így kellett egy piros-kék pöttyös lapon lévő mintát lemásolni.

 

 

Ez a játék nagyon tetszett a gyerekeknek, és ez adta az ötletet, hogy készítsek még hasonló oldalakat, amelyeket többféle módon lehet felhasználni a bal-jobb irányok gyakorlására.

Mint azt az erről szóló hanganyagban hallhatod, ezt megelőzően a gyerekeknek számos lépcsőfokon kell végighaladni (saját testen való tájékozódás, alapvető irányok ismerete, sok-sok mozgásos játék), amelyek feltételei annak, hogy iskolás korra már síkban is magabiztosan felismerjék a bal-jobb irányokat.

Az iskolaelőkészítő sorozat minden részében találsz a testséma fejlesztéshez, téri tájékozódáshoz kapcsolódó mozgásos- és más típusú játékokat, hiszen ennek a képességnek a megalapozása rendkívül fontos.

Az írás, olvasás során nélkülözhetetlen ismeret, hogy a gyerekek biztosan tudják, melyik a bal oldal, ahonnét kezdjük az írást, olvasást, melyik a leírt betűk bal- és jobb oldala, hiszen így tudják majd leírni azokat (például a kis o, u, ü, betű kampója a jobb oldalra kerül).

Hogyan tudod használni az oldalakat?

 

 

Ujj-pöttyözés

 

A fent leírt feladathoz hasonlóan ezeket az oldalakat is tudod használni úgy, hogy a gyerkőcök bal- és jobb mutatóujját különböző színű festékbe mártva pöttyöztök az adott oldalra.

A kislány bal kezében lévő lufikat például a bal mutatóujjal kékre, a jobb kezében lévőket pedig a jobb mutatóujjal pirosra. Ebben az esetben a vizuális (különböző színek) észlelésen kívül a taktilis és mozgásos érzet is megerősíti a bal és jobb irányokat, hiszen amikor a bal oldali ábrára nyomdázunk, akkor a bal kezünk ujja mozog, a jobb oldali lufik esetében pedig a jobb kezünk.

Annál biztosabban rögzülnek az ismeretek, minél többféle csatornán jutnak el az idegrendszer pályáira.

Ezt a lufis oldalt ma fogom kipróbálni a gyerekekkel!

 

 

 

 

Gyurmázás

 

A képeket kiegészíthetitek gyurmázással is. Ebben az esetben is választhattok kétféle színt a jobb- és bal oldali gyümölcsökhöz.

 

 

A lenti képen a bal oldali kosárban csereszenye (vagy meggy) látható, így lehet piros, a jobb oldaliban pedig kék áfonya.

Ezzel már tudatosítottuk a két különböző irányt, de ha készen vannak a kis gombócok, a bal oldalit egyenként nyomkodjátok le a bal mutatóujjatokkal, a jobb oldalit pedig a jobb ujjatokkal. Így még jobban megerősítjük a két különböző oldalt.

 

 

 

Pomponokkal

 

Ha van otthon pár pompon, azokkal is kipróbálhatjátok a képek kiegészítését. Ez a megoldás a kisebbeknek is nagyon jó, a színek gyakorlásához és az ujjak ügyesítéséhez.

A lufikat, gyümölcsöket, ujjakat, karkötő gyöngyeit meg is tudjátok számolni, így egyúttal a számlálást is gyakorolhatjátok.

 

 

Színezés

 

A képeket megtaláljátok fekete-fehér változatban is, így használhatjátok egyszerű színezőként, vagy adott színnel kiszínezve a bal- és jobb oldali dolgokat.

 

 

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.