Oldal kiválasztása

A mesék, versek megismertetése a gyerekekkel nagyon jó alkalom arra, hogy sokszínű tudást nyújtsunk a számukra, megszerettetve ezzel velük a  gyermekirodalom adta élményeket. Egy történetben elmerülni, eggyé válni a mese szereplőivel, vagy egy vers rímei, ritmusa által elvarázsolódni – mindez fontos része a gyermeki létnek, sőt az lenne ideális, ha ez felnőtt korban is elkísérne minden embert. Ezért sokat tehetünk már óvodás korban is.

“A Kesztyű” mese és “A kis ház lakói” c. vers után “A három medve” c. mese megint csak egy azon történetek közül, amelyekben sok-sok lehetőség rejlik. A történetet megtalálod például a Mesemorzsa oldalán –  itt tudod elolvasni.

A szerzője Tolsztoj, így a medvéknek oroszos nevük van, ne lepődj meg :). Szerintem manapság ez már furán hangzik és semmit nem von le a mese értékéből, ha ezeket a neveket kihagyjuk, de természetesen ragaszkodhatsz az eredeti szöveghez.

A történet elmeséléséhez bábokat is tudsz nyomtatni, amelyeket vastag kartonlapra ragasztva és körbevágva, vagy laminálva tudsz használni. Nagyon egyszerűen, egy levágott papírgurigára ragaszthatod a bábokat, hogy megálljanak, vagy akár hurkapálcára is rögzítheted őket és így bábozhatnak, mesélhetnek vele akár a gyerekek is.

 

 

Ha már többször is elmeséltétek a mesét, képek segítségével sorba is rendezhetitek az eseményeket. Természetesen ezek a képek is segítenek abban, hogy a gyerekek el tudják mondani a cselekményt és hogy a szavakat összefűzve egész mondatokat alkothassanak. Ha ez még nehezen megy nekik, akkor nyugodtan segítsd őket kérdésekkel.

  • Ki lakott a házikóban?
  • Mit csinált a kislány?
  • Melyik székre ült le először?
  • Kié volt a legnagyobb tányér? stb.

 

 

Ami biztosan egyből szembe tűnik, hogy a mese kiválóan alkalmas a kicsi – középső – nagy fogalmak megismertetésére, hiszen többször is előfordul benne ez a háromféle méret. Matematikai ismeret lehet még az is, hogy mindenből három szerepel a mesében: mackókból, székekből, tányérból, ágyakból. Ehhez kapcsolatosan is találsz játékokat a letölthető oldalak között.

 

A számolgatós kártyákat nyomtatás után laminálhatod és a gyerekeknek a helyes megoldást kell bekarikázniuk rajta – vagy egy kis csipeszt odacsíptetni a megfelelő számú pöttyökre.

 

Találtok még három további oldalt, melyek a formák felismerését, illetve a vizuális figyelem és a szem-kéz koordináció fejlődését segítik.

 

 

Ezeket az oldalakat a  Játéktár tagjaként tudod letölteni.

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.