Oldal kiválasztása

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék c. könyve igazi kedvenc az oviban. A benne lévő kis történeteket a kisebbek és a nagyobb gyerekek egyaránt kedvelik.

Az egyik általam is szeretett mese “A gomba alatt…” amelyhez most egy óvónéni kérésére készítettem el a bábokat.

 

 

Talán némelyik egy kicsit már ismerős is, ugyanis a nyuszi és a róka is szerepel A három nyúl c. verses mesében.

A történet során a gomba alá egyre több állatka bújik be az eső elől. A mese végére kiderül, hogy azért fértek el egyre többen, mert a gomba az esőben megnőtt.

Hogy tényleg elférjenek az állatkák a gomba kalapja alatt, a gomba alsó részét két papírguriga egymásba csúsztatásával oldottam meg. Ezt a mese közben mindig egy kicsit feljebb lehet húzni, így tényleg megnő a gomba.

 

 

Természetesen ezt nem muszáj ilyen látványosan megjeleníteni, hiszen fontos, hogy a gyerekek képzelete is működjön a történet közben. Így döntésed szerint használhatsz a meséhez akár egy hagyományos gomba formát is, ezt is ki tudod nyomtatni.

 

A bábozás jelentősége

 

🍄 A bábokkal történő mesedramatizálás, verselés, énekelgetés nagyszerűen fejleszti a gyerekek beszédkészségét. Lehet, hogy eleinte csak egy-egy szó lesz, amit a bábok mondanak, idővel azonban egyre több mondanivalóval kísérik majd a gyerekek a bábozást. A bábozást gyakran használják például a szorongásból adódó dadogás esetén beszédterápia eszközeként is.

🍄 A bábokkal való mesemondás önállóságot kíván, ezért önbizalmat, bátorságot is ad a gyerekeknek.

🍄 A gyerekek gyakran mesélnek saját történeteket a bábokkal, ez természetesen nem baj, sőt nagyon jó dolog, hiszen közben fejlődik kreativitásuk, használják a képzeletüket.

🍄 Az egyéni történetmesélés során nagyon sok olyan dolgot tudhatunk meg a gyerekekről, amelyek egyébként lehet, hogy nem derülnének ki. Egy báb alakja mögé bújva mindenki bátrabban, őszintébben mondja el érzéseit, gondolatait, sokkal könnyebben megnyílik. Egy báb például lehet mérges az anyukájára, vagy elkezdhet verekedni a pajtásával, hiszen ezt “a báb csinálja”, nem a bábokkal játszó gyermek. Így a játék során felszínre kerülhetnek olyan feszültségek, indulatok, amelyeket a gyerekek egyébként – életkorukból adódóan még – nem tudnak megfogalmazni.

🍄 Egy érdekes mese segíthet a figyelem fenntartásában, a cselekmény fejből való felidézése pedig az emlékezetet fejleszti.

🍄 A történet sok-sok ismeretet is hordoz magában. A gomba alatt c. mesében például megismerhetjük a kisállatokat, megtudjuk, hogy a róka bizony néha elkapja a nyuszit, és hogy a gomba megnő az esőben.

🍄 A mesékben általában találkoznak a gyerekek különböző erkölcsi mondanivalóval is. Itt például az egymáson való segítés, a jószándék kerül előtérbe. Ezt nem szükséges külön megfogalmazni, hiszen a mese varázsa által jobban befogadható a kisgyerekek számára, mintha elmagyarázzuk a tanulságot.

Mindezeken túl a közös bábozás szintén egy jó alkalom lehet arra, hogy közös élményt szerezzetek! Hiszen egy mesét akár együtt is eljátszhattok, felosztva a családtagok között a szerepeket! 🙂

 

 

A tartalom többi része a Játéktár tagok számára érhető el. A Játéktár tagságot itt tudod megvásárolni.