Oldal kiválasztása

A 10 hetes játéktipp sorozat feliratkozói között sokan válaszoltatok  egy rövid kérdőív négy kérdésére, melyben kiderült, hogy többen is kerestek a Játsszunk együtt! oldalon játékötleteket, hasznos anyagokat 2-3 éves gyerkőcöknek is.

A Játéktár tagok között is időről-időre felmerült a kérdés, hogy milyen ötleteket tudtok használni pici gyerekekkel, akik még nem-, vagy éppen hogy csak elkezdték az ovit. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem a kisebbeknek szóló hasznos ötleteket, amelyek remélem, hogy segítenek az örömteli közös időtöltésben!

 

Hogyan válasszunk játékot?

 

Minden játéknál fontos figyelembe venni a gyerekek életkorát, hiszen nem lesz örömteli élmény abból, ha olyat próbálunk mutatni nekik, ami az életkoruknak még nem megfelelő, túl nehéz, vagy nem érdekes a számukra.

A gyerekek nagyon jól tudják, hogy az adott életkori szakaszban nekik éppen mi a legmegfelelőbb, ösztönösen vonzódnak azokhoz a játékokhoz, amelyek újdonságot, érdekességet, kihívást tartogatnak a számukra. Egy jól kialakított környezetből éppen azokat az eszközöket, játékokat fogják választani, amelyek számukra a legjobb fejlesztő hatással bírnak.

Ehhez az szükséges, hogy olyan dolgok vegyék körül őket, amelyek az életkoruknak megfelelően a tapasztalatok sokszínű tárházát nyújtják nekik, és amelyekből lehetőségük van választani. A mi dolgunk tehát inkább a körülmények biztosítása, a lehetőség megteremtése a nyugodt, elmélyült, időnként közös játékra.

A körülmények alatt érthetjük nem csak a játékeszközöket, hanem mindazt a környezetet, amelyben a gyerekek a napjaikat töltik – legyen az a gyerekszoba a megfelelő játékokkal, vagy a lakás egyéb helyiségei, ahol mindig akad újabb és újabb felfedeznivaló. Például a konyha, ami az érzékszervek kincseskamrája, vagy a kert, udvar, ahol a természet csodáival ismerkedhetnek a gyerekek.

A Játéktár, az abban található játékaival szintén egy ilyen sokszínű kincsesbánya szeretne lenni, amelyben sok-sok lehetőség rejlik. Az itt elkészíthető játékok ugyanúgy részei lehetnek a gyerekek kis világának, amelyekből kedvük szerint választhatnak.

 

2-3 évesek játékai

 

Ebben az életkorban nagyon kedvelik a gyerekek a sokféle anyaggal való ismerkedést, amelyek során az érzékszerveik és az érzékelés idegrendszeri folyamat kap lehetőséget a fejlődésre.

Biztosan ismerős a számotokra, milyen sok időt képesek a gyerekek eltölteni a homokban játszva, vagy a vízben pancsolva. De ide tartozik a sarazás, pocsolyában ugrálás, és a látszólag “értelmetlen” foglalatosság a sokféle, természetben található anyaggal: botokkal, termésekkel, göröngyökkel, kavicsokkal, fakérgekkel, falevelekkel stb.

A természetes anyagokon kívül már szívesen ismerkednek a papírral, gyurmával, festékkel, először még eszközök nélkül, ujjal, tenyérrel festegetve, gyűrve-tépve a papírt. Erről a folyamatról itt olvashatsz bővebben.

A mozgásra mindig elegendő lehetőséget kell adni nekik, hiszen a sokféle mozgásforma gyakorlásával fognak az idegrendszerükben kiépülni a bonyolultabb idegrendszeri kapcsolatok. Jó, ha minél több időt töltenek a szabadban, ahol kedvük szerint futkározhatnak, ugrándozhatnak, fel- le mászhatnak, gurulhatnak, szökdécselhetnek, miközben fejlődik mozgáskoordinációjuk, egyensúlyérzékük, térérzékelésük.

A játékeszközök közül a kevés darabból álló, fogantyús puzzle játékok, formaillesztők, a sokoldalúan felhasználható építőjátékok (fakocka, Duplo), egyszerűbb lapozós mesekönyvek, szerepjátékokhoz kapcsolódó kellékek (főzőcskéhez edények, babakocsi, bevásárlókocsi, kukásautó, rendőrautó stb.) a legnépszerűbbek ebben az életkorban.

 

2-3 évesek játékai a Játéktárban

 

A fentiek figyelembevételével a Játéktárban is találhatók olyan játékok, amelyek a 2-3 évesek számára jó szórakozást nyújthatnak és hozzájárulnak  a fejlődésükhöz.

Versek, mesék

 

A rövidebb, egyszerű mesékhez, versekhez kapcsolódó bábok, képek segítségével nem csak az adott történetet tudjuk elmesélni a gyerekeknek, hanem lehetőséget adunk nekik a saját képzeletük szerinti történetek eljátszására. Ebben az életkorban ezt a játékot még rövid, pár szavas mondatok, hangutánzások kísérik, de egyre inkább része lesz a történetszövésnek az összefüggő beszéd, a mondatalkotás is (ebben nagy szerepet játszik a rendszeres mesehallgatás is).

Az elkészített szereplőket érdemes a játékpolcon elérhető helyen hagyni, hogy kedvük szerint bármikor elővehessék, és rakosgathassák azokat, beleszőve a saját játékukba. A bábokat ezért is szoktam papírgurigára rögzíteni, mert így a gyerekek könnyedén tudják használni azokat.

A bábok arra is alkalmasak, hogy segítségükkel mondókázzunk, egyszerűbb versikéket, énekeket közösen mondogassunk, énekeljünk.

 

 

A Játéktárban található mesék, versek, amelyeket kicsiknek is ajánlok:

Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát?

A három fenyőfa

A répa

A három pillangó

A part alatt

Az alma

Móricz Zsigmond: Iciri piciri

Sün Balázs

A három medve

 

Gyurmázós játékok

 

Kicsik is nagyon szívesen gyurmáznak, hiszen a gyurmából sokféle dolgot lehet formázni kedvük szerint, és örömüket lelik a sokféle technikával való kísérletezésben is: sodorják, lapítják, nyomkodják, gyúrják, nyújtják, csipkedik a gyurmát.

A gyurmázós nyomtatható oldalak ötleteket adnak a képalkotáshoz, és a játék során a rész-egész viszony megértése is alakul, hiszen saját maguk egészítik ki a színes képeket.

Gyurmázós játékok a Játéktárban:

Nyári gyurmázós oldalak

Karácsonyi gyurmázós oldalak

Őszi, téli, tavaszi és sütis gyurmázós oldalak a játékgyűjtemények oldalán.

 

Csoportosítás

 

2-3 éves korban már elkezdik észrevenni a gyerekek, hogy a körülöttünk lévő dolgok besorolhatók egy-egy csoportba: vannak például állatok, növények, játékok, ruhadarabok, járművek stb. Az ezzel kapcsolatos játékok is érdekesek lehetnek a számukra.

A Játéktárban is találhatók ilyen típusú játékok, amelyeknél elsősorban az állatok, növények, járművek megnevezése, kiválogatása lehet jó játék.

Állatos csoportosító játékok

Kertészkedős játék nyomtatható zöldségekkel

Játékok a háziállatokról

Játékok a közlekedés témakörhöz

Játék a ruhadarabokkal

 

 

Képkirakó

 

2-3 évesek már össze tudják állítani a 2-4-9 darabos puzzle játékot, és szívesen is kísérletezgetnek vele. Hasznos tapasztalatokat szereznek így a rész-egész viszonnyal kapcsolatban. Újra- és újra látják, hogyan lesz a részekből egy kép, és hogyan lehet azt szétszedni, majd újra megalkotni.

Ilyen játékok a Játéktárban:

Erdei állatos kártyajátékok

Gyümölcsös játékok két részből álló kirakói

Munkagépek játékcsomag négy részes kirakói

 

Párkereső

 

Ebben az életkorban kedvelik a gyerekek a különböző típusú párkereső játékokat is.

A legegyszerűbb párkereső játék, amikor sok kép között az egyformákat kell megkeresni.

Ennek nehezített változata, amikor ezt memóriajátékként játsszuk, vagyis a lefordított kártyák közül mindig csak például hármat lehet felfordítani, és így kell megtalálni a párokat. 3 éves kortól már ezzel is próbálkozhatunk.

A Játéktárban az alábbi játékok között találsz ilyen oldalakat:

Őszi letölthető játékok: növények, termések párkereső

Munkagépek játékcsomag memóriakártyái

 

Formakereső játékok

Az egyszerűbb formák felismerése, párosítása már játszható 2-3 évesekkel is. Az alábbi játékokban találsz ilyen típusú oldalakat:

Munkagépek játékcsomag formás párosító játéka

Őszi ovis foglalkoztató csigás formakereső játéka

Víz világnapjához kapcsolódó játékok halacskás párosító játéka

 

Árnykép párosítók

 

A párkeresés történhet a körvonal szerint is – ilyenek például az árnykép-párosító játékok. 2-3 éveseknek ez még nem mindig sikerül, de lehet vele próbálkozni.

 

 

Ilyen típusú játékok a Játéktárban:

Gyümölcsös játékok árnykép párosítója

Dinoszaurusz játékcsomag árnykép párosítója

Őszi ovis foglalkoztató faleveles árnykép párosítója

 

Színek

 

Fagyis játékmappa

Őszi letölthető játékok: színekhez megfelelő képek keresése

Őszi ovis foglalkoztató – a kis kukacok és levelek színek szerint párosítása.

Víz világnapjához kapcsolódó játékok színes buborékos párosító játéka

 

 

 

Számolgatás

 

2-3 évesek szívesen számolgatják meg a környezetükben található dolgokat. Számukra a 6-os számkörön belül érdemes játékokat keresgélni.

A Játéktárban ilyenek például:

Őszi ovis foglalkoztató almafái

Nagyméretű őszi gyümölcsök

Őszi letölthető játékok számpöttyös-képes korongjai

 

 

Jó szolgálatot tehetnek még a képes napirend kártyák is a mindennapok során.

 

 

A letölthető játékcsomagok közül az alábbiak készültek kimondottan kiscsoportosoknak:

Bohócos játékcsomag

Kis kertészek játékcsomag 3-4 éveseknek

Ovis lettem

Őszi gyümölcsök játékcsomag kiscsoportosoknak

Ismerd meg a színeket!

Ismerd meg a formákat!

Remélem, sikerült pár jó ötletet adnom és találtok kedvetekre való játékokat! 🙂